MAKRELLSKYER varsler klarvær dagen etter. Foto: Wikipedia
MAKRELLSKYER varsler klarvær dagen etter. Foto: WikipediaVis mer

Vær forberedt når du setter kursen for ferielandet

Ferieboka løser alle problemer.

Meninger

Hvor skal du i ferien? På landet? I fjellet? Til sjøen? Da gjelder det å være godt forberedt. Selv har vi funnet det ideelle hjelpemidlet på et antikvariat, nemlig «Ferieboken», utgitt av Allers Familie-Journal på 1920-tallet. Men det er jo snart hundre år siden, sier du. Spiller ingen rolle. Det lille heftet, utgitt som vedlegg til ukebladet Allers, forteller deg alt du bør vite før du pakker kofferten og kommer deg av sted.

Bare hør: «Været i sommerferien, trærne i skogen, dyrene man kan møte i ferien, fuglene som holder til i skog og på strand, blomstene på marken, de ting man finner ved stranden, stranden selv, sand og bølger - alt det og enda mange andre interessante ting gir denne Ferieboken oss beskjed om. Dessuten gir den anvisning på en hel masse ferieleker og regnværsbeskjeftigelser. Det er hele feriens verden med alle dens mange fenomener av forskjellige slag som kort og lett behandles i denne håndbok.»

I disse dager, når vi i Sør-Norge er blitt vant til at solskinnet er like stabilt som i tropene, bør man forberede seg på at dette meteorologiske miraklet kan ta slutt. «Ferieboken» bidrar med tips om hvordan naturen varsler regn. Her er noen tegn: Svalene flyr lavt. Hønsene søker ly. Hunden spiser gress. Sola går ned i en sekk. Regnbue om morgenen. Ring rundt månen og sola. Skjer følgende, blir det derimot klarvær: Sola går ned og skyene sprer seg. Makrellskyer. Regnbue om kvelden.

Alt dette er jo velkjent folkelig meteorologi. Men, som boka slår fast: «I virkeligheten vet vi ikke mer om været om 14 dager enn om 100 år.» Likevel fins «gamle værprofetier». Springer eik ut før ask, blir det «plask». Omvendt blir det «steik». Hvis man spiser opp all maten ved et måltid, blir det pent vær. Regner det 27. juli, «syvsoverdagen», blir det regn i sju uker. Hva skal vi med yr.no? «Feriegjestene befinner seg likesom i en ny verden som på mange måter er helt forskjellig fra den daglige,» står det. Bokas oppgave er «å gi beskjed om en rekke av de fenomener man støter på i dette delvis ukjente land.» Ferielandet. Følg med. Vi bringer mer fra dette skjellsettende verket.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.