- Vær konkret, Widvey. For én gangs skyld.

Ap sier kulturministeren glemmer bibliotekene. Widvey rister på hodet og ber de rødgrønne sjekker tallene.

BOKBRÅK: Thorhild Widvey kritiseres for å ikke prioritere bibliotekene i sine kultursatsinger. Kulturministeren fnyser av kritikken.
Foto: Anders Grønneberg
BOKBRÅK: Thorhild Widvey kritiseres for å ikke prioritere bibliotekene i sine kultursatsinger. Kulturministeren fnyser av kritikken. Foto: Anders GrønnebergVis mer

(Dagbladet):  Mens folkebiblioteket ligger brakk noen steder, viser tall at innbyggerne i flere norske kommuner låner over ti bøker hver i løpet av ett år.

Hege Liadal i Arbeiderpartiet mener kulturminister Thorhild Widvey (H) må satse tydeligere på bibliotek, også utenfor ring 3 i Oslo. Widveys bibliotekmelding fra 12. august i år var ifølge Liadal ikke konkret nok. 

- Det var umulig å ikke si seg enig i de flotte ordene Widvey kom med i bibliotekmeldinga, men hva nå? Nå må Widvey følge opp de ordene, for vi ser fra Dagbladets artikkel at det er høy aktivitet ute i distriktene. Biblioteksatsing er ikke bare i Oslo sentrum, sier Liadal.

Store forskjeller Tall fra «Forskjells-Norge», publisert i Dagbladet, har tidligere avslørt store ulikheter i bibliotekbruk i Norge

I gjennomsnitt besøkte hver nordmann et folkebibliotek mer enn fire ganger i løpet av 2014 og over 18.000 arrangementer gikk av stabelen på norske bibliotek i fjor. Besøkstall til norske bibliotek har også økt jevnt de siste årene. 

Tolga topper utlånsstatistikken. Her lånes hver person 14,7 bøker på biblioteket i året. Andre steder i landet låner hver innbygger bare 0,2 bøker i snitt per år. 

Liadal har nå sett seg lei på luftige løfter med vag formulering, og hun ber Widvey være konkret og stille opp med penger til norske bibliotek, slik at bruken skal fortsette å øke.

- Det trengs kompetanse og kulturministeren må følge opp med penger, for det er behov for så mye, mye mer. Widvey må være konkret, for en gangs skyld, og hun må forklare hvorfor hun ikke har fulgt opp Stortingets vedtak om å styrke innkjøpsordningen for barn og unge, sier Liadal.

Sjekk tallene, Ap Kulturminister Thorhild Wivey rister på hodet når hun hører kritikken fra rivalene i Arbeiderpartiet.

Hun ber Liadal sjekke tallenes tale før hun uttaler seg om biblioteksatsinga til regjeringa.

- Etter åtte rødgrønne år var utviklingsmidler til folkebibliotek bare 16 millioner. På to år har denne regjeringen økt de samme midlene til nærmere 50 millioner, hevder Widvey. 

Statsråden mener også Liadal tar feil når hun sier innkjøpsordninga ikke styrkes. 

- I tillegg skal Nasjonalbiblioteket nå levere digital infrastruktur som vil frigjøre ressurser i folkebibliotekene. Innkjøpsordningene for barn og unge er økt med 5 millioner kroner i 2015, i tillegg til at innkjøpsordningene i sin helhet styrkes i den moderniseringen Kulturrådet nå foretar.

ETTERLYSER HANDLING: Hege Liadal i Arbeiderpartiet. Foto. Ap
ETTERLYSER HANDLING: Hege Liadal i Arbeiderpartiet. Foto. Ap Vis mer