Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Vær konstruktiv, avslutt okkupasjonen

Det Israel gjør i de okkuperte områdene er ikke gode gjerninger.

PROTEST: Israelske soldater følger med når ei palestinsk jente tidligere i høst protesterer på sin måte mot den israelske okkupasjonen av Vestbredden. Foto: AFP / NTB Scanpix
PROTEST: Israelske soldater følger med når ei palestinsk jente tidligere i høst protesterer på sin måte mot den israelske okkupasjonen av Vestbredden. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels ambassadør til Norge snur virkeligheten på hodet når han framstiller Israels økonomiske virksomhet i det okkuperte Palestina som et gode for palestinerne.

I et leserinnlegg mener ambassadør Raphael Schultz vi er lite konstruktive som ikke ønsker norsk involvering i Israels okkupasjon og økonomiske virksomhet på okkupert område. Han framstiller Israels økonomiske virksomhet på okkupert område som et positivt bidrag til det palestinske samfunn. Det er ganske fjernt fra virkeligheten.

Selv om lønna i israelske bosettinger kan være høyere enn andre steder, er arbeid i israelsk okkupasjonsvirksomhet ikke bare lykkeland for palestinske arbeidere. Human Rights Watch har blant annet dokumentert at barnearbeid er utbredt i bosettingsjordbruket. Hundrevis av palestinske barn jobber i israelske jordbruksbosettinger i Jordan-dalen.

Der jobber også den palestinske bonden Hussain Al Aydi. Han måtte oppgi driften på egen jord på grunn av konkurranse fra det store israelske selskapet Mehadrin. Selskapet driver stort på okkupert jord, med bedre tilgang til vann og muligheter for eksport enn det palestinske bønder har. For å kunne brødfø sin familie må Al Aydi i dag jobbe for Mehadrin selv om han ikke ønsker det. Og det er mange som Al Aydi. Dette er virkeligheten som ambassadøren later som ikke finnes.

Israel er ikke konstruktive når de etablerer økonomisk virksomhet på okkupert område som en sentral del av koloniseringen av Vestbredden. Bosettinger og industrisoner er «fakta på bakken» som Israel sier må innlemmes i Israel ved en eventuell fredsavtale.

At noen palestinske arbeidere jobber i okkupasjonsøkonomien veier ikke opp for hovedproblemet som den samme virksomheten også medfører, nemlig okkupasjonens rasering av palestinsk økonomi med påfølgende tap av palestinske arbeidsplasser og svært høy arbeidsledighet.

Ifølge Verdensbanken ville palestinsk økonomi vokse med 23 prosent dersom palestinerne fikk tilgang til de såkalte C-områdene som utgjør 60 prosent av den okkuperte Vestbredden. Disse områdene er under fullstendig israelsk kontroll, og det er i disse områdene bosettingene og okkupasjonsøkonomien stadig bygges ut i strid med folkeretten.

Det Israel gjør i de okkuperte områdene er ikke gode gjerninger. Å holde 4,6 millioner mennesker under okkupasjon, frarøvet retten til å bestemme over sitt eget samfunns utvikling, er ikke konstruktivt. Det er selve hinderet for en fredelig løsning.

LEDER I FAGFORBUNDET:        Mette Nord. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
LEDER I FAGFORBUNDET: Mette Nord. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
UTENLANDSSJEF I NORSK FOLKEHJELP: Liv Tørres.
UTENLANDSSJEF I NORSK FOLKEHJELP: Liv Tørres. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!