Vær så god, her har du påskekrim

Se første episode av BBC-serie.

(Dagbladet.no): BBC-serien «Judge John Deed» har få, men trofaste fans.

Dagbladets anmelder, Fredrik Wandrup, mener i hvert fall at  både sesong én og sesong fire av serien fortjener terningkast fem.

«At de juridiske myndigheter i England stadig er truet innenfra av korrupsjon og mektig innblanding, viser den flotte BBC-serien «Judge John Dreed», om en dommer som nekter å la seg korrumpere av overklasse og næringsliv.

Et glimrende innblikk i hvor hårfint rettferdigheten balanserer, også i et moderne demokrati», skrev Wandrup om førstnevnte sesong i februar i fjor.

Nå viser vi hele den første episoden, den såkalte pilotepisoden, som varer i halvannen time, her på Dagbladet.no.

Judge John Deed er vel kanskje hakket mer drama enn krim, der Martin Shaw spiller hovedrollen som den antibyråkratiske, rettferdige og hardtslående dommeren som må løse vanskelige saker og balansere dette opp mot forholdet til aktoren Jo Mills.

Denne førsteepisoden ble sett av 9,1 millioner engelskmenn da den ble vist på tv i januar 2001, og serien har vært en av BBC Ones hovedsatsinger de siste årene med sendetidspunkt tirsdag kveld.
 
Gode seertall og kritikker til tross - serien har også blitt kritisert for å være ekstremt urealistisk. For det første tar dommeren saker som elskerinnen fører i retten, og han bryter også med regler som gjør at flere av dommene han avgir ville ha blitt underkjent.

- Advokater er enige om at dette er det mest urealistiske rettssalsdramaet på tv akkurat nå. Men folk flest vil veldig gjerne tro at det finnes en karakter som kjemper alene for rettferdighet i en verden der dette egentlig er umulig, sier tv-skribent Clive Coleman til Times.


Sesong to til fire av «Judge John Deed» ble sluppet på dvd i Norge i forrige uke.