- Vær stolte av Ullmann

Den seksdobbelte Oscar-vinneren Arthur Cohn refser Norge for nølende holdning til Liv Ullmann: - Dette er det eneste landet hvor man setter spørsmålstegn ved det hun har oppnådd.

- Ullmann er mye mer populær i utlandet enn i Norge, sier Cohn.

Han er en levende legende i internasjonal filmbransje, den eneste utenlandske produsenten som har sin egen stjerne på fortauet i Hollywoods berømte «Walk of Fame». Cohn er sveitser, bor delvis i Los Angeles, har produsert bare 14 filmer på 40 år - men seks av dem har vunnet Oscar.

Den ene, «Dangerous Moves» fra 1985, har Liv Ullmann i en av hovedrollene.

Manglende feiring

Stjerneprodusenten deltok i feiringen av Ullmann på årets filmfestival i Haugesund. Der ble han slått av Norges mangel på feiring av Ullmann i tidligere år:

- Hun er en av fire utenlandske kvinnelige skuespillere som er nominert til Oscar. Da brasilianske Fernanda Montenegro ble nominert i min produksjon «Brasils hjerte», var hele Brasil over seg av glede fordi hun brakte ære til sitt hjemland, sier han.

- Da Pedro Almodsvar kom til Oscar-utdelingen i fjor, hadde han følge av 173 spanske journalister og 69 politikere og kulturledere. De var stolte, Almodsvars seier var en seier for Spania. Det er forunderlig at nordmenn ikke ser det slik med Ullmann.

Ambassadør

- Hva tror du dette skyldes?

- Aner ikke. Hvis hun var arrogant, hvis det kunne være noen tvil ved hennes suksess, ja vel. Men med Ullmann er det ikke slik. Hun er et flott menneske og en fantastisk representant for Norge. Faktisk en av de få ambassadører Norge har internasjonalt.

Cohn startet sin karriere som journalist og har følgende hilsen til NRKs Knut Olsen, som under Haugesund-festivalen hadde et omdiskutert intervju med Ullmann i «Redaksjon 21».

- I andre land er det helt utenkelig at en journalist, selv på den minste TV-stasjon, snakker negativt om en film han åpenbart ikke har sett.

Urettferdig

Cohn vant sin hittil siste Oscar i år, med det dokumentariske dramaet «En dag i september» - om det palestinske terrorangrepet på Israels tropp under OL i München i 1972. Denne filmen kommer, merkelig nok, ikke på norske kinoer før sommer-OL er over.

Først skal vi se Liv Ullmanns «Troløs» som har premiere i kveld:

- Jeg så filmen i Cannes. Den er fantastisk, det er sjelden du ser så lange skandinaviske filmer som ikke blir kjedelige.

- Det var urettferdig at den ikke fikk noen pris, helt sikkert en politisk avgjørelse. Prisene skal liksom fordeles mellom et visst antall land, sier Arthur Cohn.

LEGENDE: Sveitsiske Arthur Cohn er sjokkert over nordmenns dobbelthet i forhold til Liv Ullmann.