Værdamene følte seg mobbet

Eli Kari Gjengedal beskriver forholdene som «fortvilende», med enorm usikkerhet og usunn konkurranse. Værdamene i TV2 møtte i dag arbeidsgiveren i retten.

Det er værdamene Anita Pryme og Dyveke Henschien som i dag har møtt arbeidsgiveren Storm Weather Center i Bergen tingrett.

Fikk ikke fornyet kontrakten

De to hadde gått på mildertidige kontrakter i seks og vel fire år da de i fjor sommer fikk beskjed om at de ikke fikk fornyet kontraktene sine. Dette gikk de ikke med på, og varslet at de ville gå til erstatningssak.

Ifølge Bergens Tidende snudde Storm, og tilbød jentene fast jobb. De to var likevel ikke fornøyd, da det viste seg at verken lønn eller arbeidsoppgaver var nevnt i det nye jobbtilbudet.

Jentene sto fast på krav om erstatning. Helt inntil i går pågikk forhandlingene for å få til et forlik. Men i dag møttes partene i retten.

- Den dreier seg både om ulovlige, midlertidige ansettelsesforhold og usaklig oppsigelse, sier Reikerås. Ifølge Arbeidsmiljøloven er mildertidige ansettelser kun tillatt ved vikarater eller nå arbeidet skiller seg fra det som ordinært utføres i bedriften.

Knallhardt miljø

I innledningsforedragene i dag la værdamenes advokat Marius Reikerås vekt på e-poster fra kollegene Benedikte Rasmussen og Eli Kari Gjengedal.

Advokaten tegnet et bilde av et hardt arbeidsmiljø i Storm. Det har vært hard kamp om stillingene, og Rasmussen har i en e-post til administrerende direktør i Storm skrevet at hun følte seg mobbet på arbeidsplassen. Dette mener hun var fordi hun ikke ville ta stilling i konflikten.

Gjengedal skriver i en e-post til Siri Kalvig om den beinharde konkurransen om jobbene i selskapet. Anita Pryme og Dyveke Henschien føler at sju værdamer ble satt opp mot hverandre fordi staben skulle slankes.

TV2 eier 90 prosent av Storm, mens Siri M. Kalvig eier nesten ni prosent av selskapet. Kanalen har tidligere uttrykt at denne saken dreier seg om to værdamer som er sure fordi de ikke er på skjermen lenger.

I vår kom det fram av TV 2 ønsket å ha færre værdamer, og at disse skulle ha en tydeligere profil. Derfor forlenget ikke selskapet kontraktene til Dyveke Henschien og Anita Pryme, mens Benedicte Rasmussen og Eli Kari Gjengedal skulle profileres sterkere.

GLADE DAGER I STORM:</B> Fra julebord hos Siri Kalvig i 2001.
TIL SAK:</B> Dyveke Henschien går sammen med kollega Anita Pryme til sak mot Storm fordi de mistet jobbene sine.
SLEIT:</B> Eli Kari Gjengedal følte at arbeidsmiljøet i fjor sommer ble nærmest ulidelig. Hun er en av værdamene som fikk beholde jobben, og skulle profileres mer. Hun mener selv at situsjonen ble så vanskelig fordi hun nektet å ta side i konflikten.