Vaffelnasjonalismen

Grunnlovsjubileet har fått en marsj: «Det går et festtog gjennom landet». Kanskje det.

FORSVARETS STABSMUSIKKORPS: Lansering av det offisielle programmet for grunnlovsjubileet 2014 i Stortinget onsdag.
Forsvarets stabsmusikkorps og Sarpsborg kammerkor fremførte jubileumssangen "Det går et festtog gjennom landet" i vandrehallen i Stortinget.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORSVARETS STABSMUSIKKORPS: Lansering av det offisielle programmet for grunnlovsjubileet 2014 i Stortinget onsdag. Forsvarets stabsmusikkorps og Sarpsborg kammerkor fremførte jubileumssangen "Det går et festtog gjennom landet" i vandrehallen i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR NORGE SKAL FEIRE seg selv, gjelder noen faste regler. Det er få restriksjoner på selvskrytets volum, men det skal være demokratisk og inkluderende. Verdiene som målbæres skal være vage, de må komme fra det politiske fellesrommet, og skal kunne tilbakeføres til Grunnloven. Framfor alt skal den demokratiske nasjonalismen markeres gjennom barn og unge. Barnetogene er patentet på vår blåøyde godhet, på den norske nasjonalismens fravær av aggresjon. Libya og Afghanistan skal ikke nevnes.

Den militære nasjonalismen har jo nå fått sin egen dag, og feires 8. mai.

DISSE HOVEDREGLENE preger også den nye nasjonalmarsjen som ble urframført i Stortingets vandrehall i går. Marsjen er komponert av Carl-Andreas Næss og teksten er skrevet av Grethe Skottene, begge fra Sarpsborg. Musikken sitter lett i øret og har tydelige røtter i arbeider- og nasjonalsangtradisjonen. Teksten er overmåte inkluderende og totalt konfliktfri. På sitt vis gir den uttrykk for den særnorske sammenhengen mellom kos og samhold. Som det heter i en verselinje: «Gå sammen, elske fram verdier/så alle trives. Da har vi det best.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer