FAGFORENINGSKJEMPEN: Tidligere president i Brasil, Luiz Inãcio «Lula» da Silva vinker til tilhengere utenfor sitt hjem i  São Bernardo do Campo. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Paulo Whitaker
FAGFORENINGSKJEMPEN: Tidligere president i Brasil, Luiz Inãcio «Lula» da Silva vinker til tilhengere utenfor sitt hjem i  São Bernardo do Campo. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Paulo WhitakerVis mer

Petrobras-skandalen ruller videre i Brasil

Vågal dommer sikter Lula

En dommer har godkjent å sikte tidligere president Lula for korrupsjon og hvitvasking av penger i forbindelse med Petrobras-skandalen, men på svake indisier.

Kommentar

Dommer Sergio Moro godkjente tirsdag statsadvokatenes innstilling fra forrige uke om å sikte Brasils tidligere president, Luiz Inácio «Lula» da Silva. Kona, Marisa Letícia, og direktøren for Insituttet Lula, Paulo Okamotto, er også siktet. Det er den enorme skandalen rundt statsoljeselskapet Petrobras som ruller videre. Landets største selskaper betalte politiske partier og ledere mot å få innbringende oppdrag for Petrobras. Alle de store politiske partiene er innblandet.

Men da president Dilma Rousseff tidligere i år ble avsatt i riksrett hadde det ikke med Petrobras å gjøre, heller ikke med korrupsjon. Hennes forgjenger, Lula, har inntil nå ikke vært i søkelyset i «Operasjon Bilvask» («Lava Jato»), som har avdekket det korrupte nettverket.

- Bevis min korrupsjon og jeg skal gå til fots til politistasjonen! var svaret fra Lula da ha fikk høre anklagene fra statsadvokatene.

Dommer Moro, som har stått fram som en korsfarer mot korrupsjon under avsløringene av den omfattende skandalen rundt statsoljeselskapet Petrobras, mistenkes og anklages for å ha politiske baktanker med å anklage Lula. Samtidig er det vågalt av Moro å sikte Lula på så vidt tynne indisier, når han kunne ha ventet til etterforskerne har kommet med mer håndfaste beviser eller henlagt anklagen, mener flere iakttakere. Moro skaper et folkelig raseri blant alle som regner Lula som sin store helt; som Brasils president fra 2003 til 2010 hjalp Lula flere titalls millioner av brasilianere ut av fattigdommen og gjorde landet til ei framvoksende økonomisk stormakt.

Lula og kona anklages for å fått i gave ei tre etasjers leilighet i badebyen Guaruja, et hundretalls kilometer utenfor São Paulo. Prisen medregnet oppussing er anslått til 3,7 millioner reais, drøyt 9 millioner kroner. Det store entreprenørselskapet OAS skal være giveren. Direktøren i OAS er fengslet. Som andre store selskaper fikk OAS innbringende oppdrag av Petrobras mot å betale en del av inntektene til politiske partier og ledere.

Lula og kona nekter å noen gang ha sovet i leiligheta. Advokatene deres sier at Marisa Letícia i 2005 betalte et depositum i boligblokka, men paret ønsket ikke å kjøpe og hun fikk pengene tilbake i 2015. OAS overtok. Men statsadvokatene mener Lula og kona er de egentlige eierne.

Paret etterforskes også for å eie et landsted i Atibia, i innlandet i delstaten São Paulo. Dette skal de ha kjøpt med hjelp fra Odebrecht, et konglomerat og et av landets største selskaper, som også er innblandet i Petrobras-skandalen.

Dommer Moro har for sikkerhets skyld tatt en masse forbehold. «Å motta anklagene innebærer ikke å hevde strafferettslig ansvar», sier han. «I denne fasen er det ikke nødvendig med uttømmende undersøkelse av beviser», sier han videre. Og til slutt: «Dette er ingen endelig dom.» Deler av anklagene fra statsadvokatene er «tvilsomme», innrømmer han også. Da sikter han trolig til påstanden om at «Lula er bandelederen» i alle de sakene som er avslørt under «Operasjon Bilvask» («Lava Jato»), som har avdekket korrupsjonen rundt Petrobras.

Da den unge statsadvokaten Deltan Dallagnol i forrige uke la fram anklagene mot Lula, i en lang opptreden i fjernsyn, vakte det på mange hold sarkasmer og avsky. Også det konservative ukebladet Veja, som er svært negativt til Lula, kalte det for «utillatelig forestilling».

Det virker som om påtalemakta i disse dager retter søkelyset mot Lula og hans parti, Arbeidernes Parti (PT). Men samtlige store partier i landet skjelver for følgene av «Operasjon Bilvask». Et forsøk i Deputertkammeret nylig på å vedta en lov som ville gjøre det mulig å gi amnesti til de høvdingene som har nytt godt av bestikkelsene, aborterte - med et naturlig kor av protester i bakgrunnen.

Lula feirer snart 71 år. Mange ønsker å se ham stille til valg av president i 2018, noe han etter alt å dømme gjerne vil. Men dersom han skulle bli dømt for korrupsjon i to rettsinstanser kan han ikke velges til offentlige verv i åtte år.