Vågale Nils

Etter to store suksesser med «Khmer» og «Solid Ether» tar Nils Petter Molvær en litt mer eksperimentell retning på «NP3».

Du får høre alt fra tung heroin-Miles og usannsynlige samples - Deepika, faktisk - til løpsk drum'n'bass og Molværs patenterte og tørre ørkenjazzsound.

I Molværs verden

Det er jazz, men ikke helt som noen av oss kjenner det fra før av. I Molværs verden er nemlig samples, breakbeats og chilloutvibber en like viktig del av pakka som det mer typiske jazzete .

Coveret er alene verdt inngangsbilletten, og viser et overeksponert bilde fra Anthony Gormleys skumle, men fantastiske «Another Place»-utstilling på Sola strand utenfor Stavanger. Bildet utstråler en type «70-tallsfusion»-vibb, og fungerer utmerket som en stemningssetter for «NP3».

Nytt og gammelt

Etter «Tabula Rasa»s nydelige intro, kommer en politisk bråvekker av en låt, anti-Bush- stormeren «Axis of Ignorance» , som minner mye om Miles Davis på sitt mest 70-tallsheavy. Så følger albumets nydelige midtparti, hvor Molværs sarte ørkentrompet er den ubestridte hovedrolleinnehaver.

Og sånn fortsetter det. Molvær blander nye og gamle sjangere med hverandre, og ingenting er flottere enn å se et album der drum'n'bass-komet TeeBee er en like naturlig gjest som Sidsel Endresen.