SIRKLER SEG INN: Carl Frode Tiller skal snart gå i gang med siste bok i «Innsirkling»-trilogien. —Det er spesielt å tenke på at dette er noe jeg fortsatt jobber med, sier Tiller til Dagbladet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
SIRKLER SEG INN: Carl Frode Tiller skal snart gå i gang med siste bok i «Innsirkling»-trilogien. —Det er spesielt å tenke på at dette er noe jeg fortsatt jobber med, sier Tiller til Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ScanpixVis mer

-Vågalt å skrive trilogi

Men nå er Carl Frode Tiller klar med oppfølgeren til suksessboka "Innsirkling".

|||- Jeg skjønte ikke hvor vågalt det var å skrive en trilogi. Det er jo folk som har brent seg på det før. Men jeg angrer ikke på at jeg begynte på dette prosjektet, forsikrer Carl Frode Tiller.

Forfatteren og historikeren høstet internasjonal anerkjennelse for boka "Innsirkling". Romanen ble solgt til land som Danmark og Frankrike, og nominert til Nordisk Råds litteraturpris. I september kommer oppfølgeren "Innsirkling 2", tre år etter den første boka i trilogien. Ideen til bokprosjektet fikk Tiller på en hybel i 2003.

Forandrer seg
-Det er spesielt å tenke på at dette er noe jeg fortsatt jobber med. Det har allerede tatt en stor del av livet mitt, og skal fortsette å gjøre det i tiden fremover. Jeg forandrer meg og mine preferanser forandrer seg, og da er det viktig at prosjektet utvikler seg i takt med det, sier Tiller.

"Innsirkling" handler om David som ikke husker hvem han er. Gjennom en avisannonse ber han venner og kjente om å skrive brev for å hjelpe ham å få hukommelsen tilbake. Ungdomsvennen Jon, ekskjæresten Silje og stefaren Arvid svarer. I "Innsirkling 2" møter vi tre nye brevskrivere.

En og samme bok
-Jeg ser på det som en og samme bok. "Innsirkling 2" er en fortsettelse med tre nye stemmer. David sitt liv er i utgangspunktet det minst interesssante fordi personene som forteller bruker dette som en kjærkommen anledning til å behandle sine egne problemer, sier Tiller

Han forteller at han gjennom arbeidet også har utviklet seg som forfatter.

-Arbeidet med boka har glidd mye lettere enn det gjorde med den første. Denne boka er fortalt mye friere og jeg har åpnet mer for å bruke muntlig fortellerkunst. Det har vært godt å ta i bruk nye sider ved meg selv som forfatter, sier Tiller.

Nå venter han bare på dommen fra anmelderne.

Spent på anmeldelsene
-Jeg er selvfølgelig veldig spent på anmeldelsene. Jeg er fornøyd selv, men det er tøys å si at det ikke betyr noe hva andre mener. Jeg prøver å leve av å være forfatter, og anmeldelsene har mye å si for salget av boka, sier Tiller.

I "Innsirkling 2" fortelles historien fra Davids barndom på 70-tallet og tidlig 80-tallet. "Innsirkling 3" skal etter planen ta for seg Davids studietid.

- Det eneste jeg vet er at den sannsynligvis skal utspille seg i tidsrommen fram til 2006. Jeg vurderer også å la David komme til ordet, men det kan bli omfattende å la ham kommentere ni forskjellige brevskrivere. Det kan hende at jeg opp med fire bøker, men foreløpig ser det ut til å holde med tre.