DEBATT

Vagina eller fronthull?

Transaktivistene forsøker å tvinge transpolitikk inn i alle rom som kvinner har skapt og bygget opp over tid. Det er en aggressiv og intolerant bevegelse som vil at hele verden skal formes etter deres følelser, teorier og begreper.

HUGGET I STEN: En marmorstaue av afrodite fra 2. århundre før kristus, utstilt ved Ermitasjen i St. Petersburg. Transaktivister ønsker å endre en rekke ord i dagligtalen som de finner støtende. - Anus er så langt jeg har registrert ikke foreslått endret, men «bakluke» eller «bakhull» kan jo bli aktuelle forslag, skriver artikkelforfatteren. 
HUGGET I STEN: En marmorstaue av afrodite fra 2. århundre før kristus, utstilt ved Ermitasjen i St. Petersburg. Transaktivister ønsker å endre en rekke ord i dagligtalen som de finner støtende. - Anus er så langt jeg har registrert ikke foreslått endret, men «bakluke» eller «bakhull» kan jo bli aktuelle forslag, skriver artikkelforfatteren.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Transaktivister jobber for å fremme transpolitikk. Det skulle bare mangle. Men, for å fronte sin politikk angriper de feministene. Når transaktivister i fullt alvor mener at alle verdens kvinner og menn nå skal ta utgangspunkt i transaktivistenes teorier, begreper og ikke minst følelser og identitet, blir det i overkant mye, selv for en lesbisk tomboy som meg.

Transaktivismen står sterkest og er mest ekstrem i USA og Storbritannia. Å endre begreper og ord om kjønn og det som vi til nå ha definert som menn og kvinner, er viktig for transaktivistene. Og siden språket fanger, kan det være greit å informere litt om hva som rører seg.

Vagina skal for eksempel hete «fronthole» og amming skal ikke lenger hete breastfeeding, men «chestfeeding».

Anus er så langt jeg har registrert ikke foreslått endret, men «bakluke» eller «bakhull» kan jo bli aktuelle forslag. Kjønnslepper, pung, eller testikler har ikke fått samme oppmerksomhet, men begrepet «gravid mor» er foreslått endret til «gravide folk» så det ikke kan oppleves støtende av transpersoner.

Ikke-mann er et ord som ble skapt i alternative queer- og «feministkretser» og som raskt ble mainstream. I Sverige har man eksempler fra lokalaviser der det står: «Det behövs helt enkelt fler rum där icke-män får ta plats». Eller «Tio basta skivorna av icke man». Snakk om å gjøre mannen til norm - så mye norm at ordet kvinne ikke engang får uttales: Jag vägrar vära en icke - man.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer