FREDFULLT: Den eldste parsellen på kirkegården inneholder også de eldste gravene. Fra boka «Herlighetens have», som nettopp er utgitt av Christianssands Byselskab. Foto fra boka: Arve Lindvig
FREDFULLT: Den eldste parsellen på kirkegården inneholder også de eldste gravene. Fra boka «Herlighetens have», som nettopp er utgitt av Christianssands Byselskab. Foto fra boka: Arve LindvigVis mer

En gravlund er en fredet plass på jorda

Vakker bok om «Herlighetens have» midt i Kristiansand

Wandrups utvalgte: Ny bok om en ærverdig kirkegård.

BOK: Av flere årsaker er kirkegårder et godt sted å oppholde seg. En gravlund er en rolig plass som innbyr til refleksjon, under store, vakre trær. Bare fugler avbryter stillheten. Det fins benker å sitte på, og omgivelsene har en egen form for skjønnhet. Gravsteiner er ofte omtenksomt utformet, og de forteller både en personlig og en offentlig historie.

Praktboka om et minneverdig sted i Kristiansand.
Praktboka om et minneverdig sted i Kristiansand. Vis mer

I en ny og gjennomillustrert bok forteller Kristiansand-historikeren Jan Henrik Munksgaard om «Herlighetens have», som er tittelen. Dette er et folkelig navn på Kristiansand kirkegård, som ble anlagt i 1821. Navnet henviser til livet etter døden, altså paradis. Munksgaard viser hvordan og hvorfor dette stedet er en betydelig del av byens kulturhistorie.

Gjennom et overveldende antall fotografier dokumenteres kirkegården i all sin detaljerike prakt. Men Munksgaard har også en agenda. Han mener byens ansvarlige i for liten grad tenker igjennom hvordan kirkegården bør ivaretas, spesielt fram mot 200 års markeringen i 2021.

Fins det noen trøst å hente på kirkegården. Vel, har man en gravstein, eksisterer man jo fortsatt på et vis, selv om man er død. Boka innledes med et Dag Solstad-sitat: «I våre dager forsvinner man veldig fort...Når du er borte fra kirkegården, er du helt borte, altså.»