- Vakker og rørende «Stjernetasten»

Dagbladets anmelder om fransk bestselger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den franske feministen Benoîte Groult har i et halvt århundre skrevet om kvinners tilværelse og kampen mellom kjønnene. Nå, som åttisyvåring, skriver hun rørende, men også temmelig biskt om hvordan det er å eldes.

«Stjernetasten» ble en umiddelbar suksess da den kom ut i Frankrike, og solgte 300 000 eksemplarer i løpet av to måneder. I romanen fører tre fortellere ordet: Godt tilårskomne Alice (som ikke er helt ulik forfatteren selv), Alices datter Marion, som elsker to menn, og skjebnegudinnen, Moira. Dermed utvides perspektivet og vi får en rekke fortellinger om kjærlighetens ulike former - i forhold til foreldre, barn, elskere og ektemenn.

Mot barn

Alices beretning beveger mest. Hun eldes og det gjør henne rasende. I en vekselvis spiss, sår og munter tone forteller hun hvordan det er å skvises ut av arbeidslivet før man er klar, hvordan det er å bli betraktet som idiot fordi man er gammel, og hvordan det er å føle avstand til andre. Ikke bare til de yngre, men også til jevnaldrende, som tross alt er utgamle. Aldringen er den ensomste av alle seilaser, skriver hun et sted.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer