Vakker og statisk

Drama om myter og forbudt kjærlighet.

Av Cormac McCarthys berømte roman om to kameraters mytiske jakt på det gamle vesten, har Billy Bob Thornton laget en vakker og noe statisk film.

Thornton har åpenbart sans for stemningen og følelsen i boka, lagt til Texas i de seine 40-åra, da nye tider og tekniske landevinninger begynte å fordrive cowboykulturen. Matt Damon har hovedrollen som Grady Cole, unggutten som mister retten til jorda han elsker og tar hesteryggen fatt i retning Mexico sammen med kameraten Lacey (Henry Thomas).

Vakker datter

På veien råker de ut for en tenåring (Lucas Black) med sans for skarpe skudd og trøbbel. Omsider havner de to vennene hos en styrtrik mexikansk landeier med en vakker datter (Penelope Cruz).

Hun lager ikke færre vansker for den stakkars Grady enn hestene han blir satt til å temme, men det er et av filmens problemer at Cruz atter blir redusert til for mye av en prydgjenstand - et vakkert sus i vinden uten mulighet til å framstå som en drivkraft i begivenhetene som leder Grady ut i et forferdelig uføre. Spenningen mellom Damon og Cruz er derfor i blekeste laget.

Damon på eventyr

Nå handler både boka og filmen i like stor grad om selve eventyret, ideen om å jakte på en kanskje uoppnåelig drøm.

Her varter Thornton opp med storslagne landskaper, visuelle nytelser av ferden langs sletter og elveleier. Han skaper rom og frihetsfølelse og er flink til å bruke lyd og musikk i fargeleggingen.

I kampen for å være tro mot McCarthys roman mister han likevel litt av nerven i reisen. Det er grenser for hvor mange blå himmelhvelvinger vi trenger.

Men Matt Damon er et utmerket valg i Grady-rollen, en skuespiller med en egen evne til å virke ærlig i rollene sine, uten fakter og med stor tilstedeværelse. Han gjør bl.a. en kraftinnsats i en fengselssekvens av det nifse slaget.

FARLIG KJÆRLIGHET:</B> Uten den helt brennhete spenningen på lerretet.