Vakker og vis

Nydelige eventyr med mye visdom.

Du verden så mange nye, norske stemmer det finnes mellom bokpermene. Men kjenner vi dem? Drukner de i den norske sjølgodheten?

Kulturbro Forlag har, siden starten i 1992, gjort en enestående innsats for å slippe dem til, og utgitt særlig eventyr og fabler fra mange land. Det spesielle med noen av Kulturbros bøker er at teksten kommer på flere språk i samme boka, for eksempel norsk, vietnamesisk og tamil, eller norsk, somali og urdu.

Årets bok er bare på norsk, til gjengjeld representerer den forfattere fra Irak, India, Bosnia-Hercegovina, Sri Lanka, Iran, Marokko, tidligere Britisk Somaliland og Norge, mens illustratøren, Akin Düzakin, kommer fra Tyrkia. Bak i boka står korte biografier om dem. Til sammen har de utgitt mange bøker.

«Godnatt»-fortellingene er resultat av en lukket skrivekonkurranse, mens Gro Dahle og Thorvald Steen, som også har redigert boka, ble invitert til å delta.

Det er en nydelig bok i ord og bilder som alle aldersgrupper vil kunne glede seg over. Blir vi noen gang for gamle for eventyr?

Det burde vi i hvert fall ikke, for eventyret har visdom i seg. Denne gang visdom fra andre kulturer som vi sårt trenger i vårt sjøltilfredse land.

«Skammer du deg ikke over å oppføre deg som et menneske?» skriver V. Ilavalan Shanmuganpillai Jayapalan fra Sri Lanka i sin fortelling, der han med dyrenes stemmer sier litt om at vi bør godta hverandre, uansett art og opprinnelse.

Menneskets dårskap har alltid vært tilbakevendende i eventyrene, men til forskjell fra i virkeligheten tar man lærdom av den. Ondskapen taper, sjalusien overvinnes. Kjærligheten får armslag. «Godnatt» er både vakker og vis.