Filmanmeldelse: «Minari»

Vakker som et sommerminne

Oscar-vinneren «Minari» blir sittende igjen hos seeren i lang tid.

Publisert

«Minari»

Drama

Regi: Lee Isaac Chung
Skuespillere: Steven Yeun, Yeri Han, NOel Kate Cho, Alan Kim, Yuh-Jung Youn, Will Patton.
Premieredato: 4. juni
Aldersgrense: 6 år
Orginaltittel: «Minari»

«Vakker som et sommerminne, intim som en familie og ærlig som et barn.»
Se alle anmeldelser

«Minari», som ble nominert til seks oscarpriser i vinter, kan på papiret høres like tilforlatelig ut som nytteveksten den har tatt navnet sitt fra.

Men ikke la deg lure. Den er vakker som et sommerminne, intim som en familie og ærlig som et barn. Og den blir sittende igjen hos deg i lang tid.

Handlingen er så enkel som den kan få blitt. Ekteparet Jacob (Steven Yeun, fra «The Walking Dead») og Monica (Yeri Han) er koreanske immigranter i USA på åttitallet. Etter mange års slit med å kjønnssortere kyllinger i California, drar de østover.

Jacob har kjøpt et stykke land i Arkansas, der han vil dyrke fram koreanske grønnsaker for å selge til den stadig voksende gruppen immigranter.

Beskjedne ambisjoner

Ambisjonene er beskjedne, I hvert fall til å være en variant av den amerikanske drømmen: Han ønsker ikke å bevege verden, bare fylle sitt eget og familiens liv med mening og finne en plass i økosystemet.

Monica er mer skeptisk og trygghetssøkende, men får lite støtte fra barna Anne (Noel Kate Cho) og David (Alan Kim), som elsker den nye, eventyraktige tilværelsen. Kampen mot både naturen og økonomien for å få gården i gang, går ofte på kollisjonskurs med å bevare familien.

Parallelt følger vi seksåringen Davids naive øyne, idet han tar inn over seg en ny, større og mer komplisert verden. Det turbulente forholdet han har til sin mormor (en oscarvinnende Youn Yuh-jung) avslører en filmskaper med et uhyre godt øye for kompleks familiedynamikk og barnlige, kaotiske følelsesliv, også hos voksne.

Universell skildring

Regissør og manusforfatter Lee Isaac Chung har tatt utgangspunkt i sin egen oppvekst. Det merkes, ikke minst i alle de spesifikke detaljene han fargelegger rollefigurene og miljøet med, som sammen med de presise, lavmælte skuespillerprestasjonene gjør at man kommer så tett på den lille familien.

Selv om dette absolutt kan klassifiseres som en fortelling om kulturkonflikt, henfaller Chung aldri til billige løsninger. Kampene familien kjemper er ikke mot skråtobakkstyggende tegneseriefigurer med sørstatsflagg på lasteplanet, men foregår på innsida, forankret i rollefigurenes dragkamp mellom flere kulturer og identiteter, mellom gamle drømmer og nye, frihet og trygget, fortid, nåtid og framtid. Det gjør også oppvekstskildringen universell.

Filmen dramatiserer dilemmaene sine gjennom håndfaste, prosessorienterte konflikter, der brønner skal graves, åkrer pløyes og barn oppdras. Den unngår så godt som alle feller et såpass konvensjonelt landskap ofte leder inn i – her er ingen oscarfiskende monologer, moralisering eller lettvinte svar.

Det gjør også at de store, emosjonelle øyeblikkene mot slutten framstår hundre prosent fortjente. «Minari» er en vakker film, på alle måter.

«Minari»

Drama

Regi: Lee Isaac Chung
Skuespillere: Steven Yeun, Yeri Han, NOel Kate Cho, Alan Kim, Yuh-Jung Youn, Will Patton.
Premieredato: 4. juni
Aldersgrense: 6 år
Orginaltittel: «Minari»

«Vakker som et sommerminne, intim som en familie og ærlig som et barn.»
Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer