- Vakkert å se dette en uke etter terroren i Paris

Ulrik Imtiaz Rolfsen vant over PST i Høyesterett.

(Dagbladet): Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen vant sin rettssak mot PST i Høyesterett fredag ettermiddag. 

Høyesterett mente PST brøt loven da de beslagla upublisert materiale fra Imtiaz Rolfsen i sommer. Det var film fra en kommende dokumentar om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge som Rolfsen lager.

Du kan lese Høyesteretts avgjørelse her.

- Dette er noe som har gått inn på meg.Dette betyr at jeg kan fortsette å lage film, og gir meg en tro på at jeg kan lage historier som kan bety noe mer for samfunnet, sa Imtiaz Rolfsen til pressen like etter kjennelsen.

- Da jeg ble klar over det prinsipielle i dette var jeg sikker på at jeg måtte ta kampen, forklarte han. 

Kilder trekker seg - Nå gleder jeg meg først og fremst til å fortsette arbeidet med filmen, sa en tydelig lettet dokumentarist.

Imtiaz Rolfsen er nå den første journalisten i Norge som har fått arbeidet sitt kvalitetsstemplet av Høyesterett. I kjennelsen fra domstolen ble det slått fast at arbeidet Imtiaz Rolfsen gjør er svært samfunnsnyttig og viktig. 

- Arbeidet med kilder har vært veldig vanskelig etter PST-beslaget. Det er flere som har trukket seg. Det har vært en relativ bråstopp i det å få tilgang til miljøet etter beslaget, sa Rolfsen. 

Champagne på is Presse-Norge jubler over dommen, og pressekonferansen på Stopp Pressen i Oslo like etter kjennelsen fra Høyesterett ble markert med duggfriske bobler på is. 

- Vi er selvfølgelig veldig glad for denne dommen, og mener Høyesterett har vært veldig grundige og veldig klare i sin tale, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

- Dette er en gledens dag for norske medier, legger han til.

Generalsekretær i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, er også i lykkeland.

- Dette kunne ikke vært bedre, og Høyesteretts kjennelse er demokratiets seier over overvåkningen i terrorens tid, sier hun.

- En bauta Hun mener likevel det er betenkelig at to lavere rettsinnstanser kom fram til det motsatte av det Høyesterett gjorde.

- Det er verdt å merke seg, ja. Dette er en historisk rettssak og en dom som vil stå lenge, rett og slett en viktig bauta for pressefrihet og ytringsfrihet i Norge. 

- Hva blir konsekvensene av dette?

- Dette kommer til å føre til at vi får bragt fram enda mer viktig informasjon til offentligheten som politiet ikke kan etterforske seg fram til. Høyesterett slår fast at pressen ikke skal være til for å gjøre politiets arbeid enklere, avslutter Løken Stavrum. 

- Vakkert å se Advokat Vidar Strømme kalte domkjennelsen «vakker» på pressekonferansen.

- Nå ser vi en ytterligere styrking av kildevernet. Det er vakkert å oppleve denne avgjørelsen ei uke etter det som skjedde i Paris. Nå står Høyesterett i kampen, og de er dyktige.

- Det hadde vært en tragedie om de kom fra til et annet resultat.

VANT: Ulrik Imtiaz Rolfsen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VANT: Ulrik Imtiaz Rolfsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer