Vakkert og rått

Stor skrivekunst i noveller om hengivenhet, uro og kritiske øyeblikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Få norske novellekunstnere skriver så smidig og vakkert som Øystein Lønn. Han er en lur og dempet forteller, men like fullt skånselsløst skarp og presis. Årets novellesamling er Lønns første på over ti år. For forrige samling, «Hva skal vi gjøre i dag?» (1995), fikk han Nordisk Råds litteraturpris. Siden den gang er det kommet tre romaner fra Lønns hånd.

«Plutselig landligge» består av fem noveller. De fire første er liknende i form og tilnærming, mens sluttnovellen skiller seg ut. Ikke bare er den vesentlig lengre, den har også et (ikke udelt sympatisk) fortellende jeg. Og mens de øvrige novellene belyser forholdet mellom mann og kvinne, på avhengighet og avstand, rommer «Fem dager med Thomsson» en klarere sivilisasjonskritikk.Den eksistensielle tematikken binder likevel novellene sammen. I langnovellen er Thomsson «en liten bartefaen med gullnål i slipset», som plutselig dukker opp i kontorlandskapet til fortelleren. Den bebartede erobrer den beste plassen, dusjer lokalet med mangolukt, og har åpenbart en skjult agenda.

Sirkles inn

Dessverre for fortelleren, «en slags på stedet hvil-person uten ambisjoner», innbefatter agendaen ham. På kafkask vis sirkles fortelleren inn og overstyres. Thomsson vil gi ham en mer framtredende plass i «byrået». Haken er at fortellerens personlige historie må omskrives, gjøres mer salgbar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer