Vakkert og selsomt

Originalt, intenst og velformulert om svak ektemann med grusom kone.

BOK: En kvinnelig forfatter tegner et redselsportrett av en oppofrende kunstnerkone. Det er sjeldne saker i det litterære liv. Men det har altså Kari Bøge gjort i sin siste roman.

Veletablerte Bøge har over tjue utgivelser bak seg, som omfatter både poesi og barnebøker. Hun skriver med en insisterende følsom inderlighet som kan provosere. Og imponere. «Komponisten» imponerer.

Intens skildring

Alt er snudd på hodet i denne boka. Der møter vi en dedikert komponist og hans oppofrende kone. Forfatterperspektivet er komponistens. Han har sterke smerter i ryggen, men kona mener han bare dikter opp ubehaget for å fiske etter sympati. Hun sender ham til hytta:

«Han står med en slags syk tilfredshet og ser på, mens han tenker at hun pakker ham ut av livet sitt.»

På hytta får han total prolaps. Han holder det skjult for kona, og blir liggende fullstendig hjelpeløs i flere uker. Noe som blir en intens skildring av fysisk og mental smerte. Inntil han gir etter og ringer sykehus.

Redselsekteskap

«Komponisten» er en skildring av et redselsfullt ekteskap, der Bøge bedriver en «poetisk-analytisk» disseksjon av klisjeer som oppofrelse, selvopptatthet, kjærlighet, avhengighet. For konas del forstår vi at det handler om et ekteskap fullt av skuffelser. Over barnet som ikke kom, over mannen som ikke ble en berømt komponist.

For mannens del dreier det seg om ikke å strekke til, der han stadig gjentar sitt løgnaktige mantra «Hva skulle jeg ha gjort uten deg?». Mens hun overkjører ham ved å gjøre ham helt hjelpeløs: «Han forrest med en bør av dårlig samvittighet, hun som en eseldriver bak.»

Kunstforakt

Nå vet jeg ikke hvor nær Bøge har kommet i forståelsen av en såkalt egoistisk og sær kunstner. Komponistens unnfallenhet framstår som nokså ekstrem, og han er i overkant offeraktig selvreflektert. Bøge benytter også sjansen til å komme med noen spark til samtidens økende kunstforakt.

Komponisten hundses av sine medpasienter for å skrive uforståelig musikk for statens regning. Han mister selv troen, og ser seg selv utenifra. «Ikke bare bruker han all sin tid på å sette sammen toner ingen vil høre, han oppfører seg i tillegg som om han innerst inne tror det han gjør er viktigere enn det de andre gjør.» Den utakknemlige kunstnerposisjonen kan også være Bøges beskrivelse av sitt eget forfatterskap. Bøges forfatterskap krever leserens tid, åpenhet og leservilje. «Komponisten» er verd det. Det er en selsom og vakker roman.