Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vakkert og velprøvd

Albumnytt fra Bjørnstad/Henryson, Paolo Fresu, Cortex og Corea/Clarke/White.

VAKKERT: Ketil Bjørnstad og Svante Henryson ga en smakebit av sitt nye album da de spilte på Kongsberg  Jazzfestival i fjor. Nå er «Night Song» her. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
VAKKERT: Ketil Bjørnstad og Svante Henryson ga en smakebit av sitt nye album da de spilte på Kongsberg Jazzfestival i fjor. Nå er «Night Song» her. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

ALBUM: Med Franz Schuberts mørke melankoli som uttrykt inspirasjon leverer Ketil Bjørnstad og Svante Henryson «Night Song», 16 piano/cello-duetter der musikken strømmer som en varm, uforstyrrelig elv gjennom et sinnets landskap som, tross roen, antyder at eksistensielle juv og myrer truer like bakom breddene.

FIRE av melodiene er Henrysons, resten Bjørnstads. Åndsbrødrene — begge har en sterk klassisk base og har langt på vei gjort det til en livsoppgave å utvide den til å omfatte all musikk de selv liker, uansett sjanger og hiphetsfaktor — toneforteller sine historier uten fakter, men med dirrende inderlighet, slik bare fortellere som våger å stole på innholdets fascinasjons- og bærekraft kan.

Uttrykket er verken moderne, synderlig originalt eller spesielt jazzinformert, men så fulltonende vakkert frambrakt fra filthamrede og buestrøkne strenger at det antar en slags tidløshet, hevet over skiftende stil- og sjangeridealer.

KETIL BJØRNSTAD OG SVANTE HENRYSON:  Intens melodiske piano/cello-duetter med mørke undertoner.
KETIL BJØRNSTAD OG SVANTE HENRYSON: Intens melodiske piano/cello-duetter med mørke undertoner. Vis mer

Storartet musikk og ditto musisering, rett og slett.

UENDELIG vakkert er også samarbeidet mellom den italienske trompetisten Paolo Fresu (Sardinia), hans landsmann, bandoneonisten Daniele di Bonaventura og den franske vokalseptetten A Filetta (Korsika) på albumet «Mistico Mediterraneo».

PAOLO FRESU M.FL:  Trollvakkert fra Korsika og Sardinia.
PAOLO FRESU M.FL: Trollvakkert fra Korsika og Sardinia. Vis mer

A Filetta har i tre tiår vært den fremste bæreren av Korsikas tradisjonelle flerstemte sang, som ensemblet lar klinge i et repertoar som spenner fra middelalder- til nykomponert materiale. Mannsstemmene, de lyriske trompet- og flygelhorntonene og det ikke mindre følsomme bandoneonspillet veves til et mysteriefylt uttrykk som noen ganger leder tanken på Garbarek/Hilliard-samarbeidet, andre ganger på Miles Davis og Gil Evans i spansk modus.

HELT annerledes, og plantet i 60/70-åras Ornette Coleman-modernisme, klinger Cortex, utsprunget av Jazzlinja i Trondheim og med trompeteren Thomas Johansson som leder/komponist. Sammen med saksofonist Kristoffer Berre Alberts, (kontra)bassist Ola Høyer og trommeslager Gard Nilssen utgjør han en kvartett som på debutplata «Resection» låter som et pianoløst Atomic, struttende av energi og med trompet- og saksofonlyd med mer singel enn silke i overflaten.

CORTEX:  Hardt, fort og Atomic-aktig.
CORTEX: Hardt, fort og Atomic-aktig. Vis mer

Johanssons låter er fikse og byr på noen overrumplende vendinger i beste Ornette-stil, men Cortex kan godt vokse seg ut av Atomic-skyggen og etablere seg som noe mer enn et frisk og lovende band i på den yngre norske jazzscenen.

GJENFORENINGER kan avstedkomme så mangt, men når Chick Corea, Stanley Clarke og Lenny White tar plass i tidsmaskinen og stiller inn på «Return To Forever», skal du være bra sur for om ikke annet å føle en slags mimreglede over resultatet, dobbeltalbumet «Forever». (Iallfall om du har 70-tallet sånn noenlunde intakt i hukommelsen.)

COREA, CLARKE & WHITE:  Gjenforening med løs snipp og bra mimrefaktor.
COREA, CLARKE & WHITE: Gjenforening med løs snipp og bra mimrefaktor. Vis mer

Antakelig får du mer ut av det enn som så også, for plata byr både på trioen live, alene og akustisk, og i studio, elektrisk og sammen med gjester som var innom Return to Forever (gitarist Bill Connors) eller har samarbeidet med Corea (Jean-Luc Ponty, Chaka Khan). Repertoaret inkluderer så vel standardlåter som Corea- og RTF-materiale, og selv om overraskelsene knapt står i kø, er nivået på det som presteres mer enn godt nok til å forsvare den rause serveringen — godt over to timer overskuddsmusikk fra veteraner som ikke har noe å bevise og dermed kan ha det hørtbart gøy.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling