Anmeldelse: «Tårnet»

Vakkert om palestinsk savn

Norsk animasjonsfilm om livet i flyktningleir i Libanon.

NORSK ANIMASJON: Både 2D- og dokkeanimasjon benyttes i Mats Groruds film. Vekslingen mellom teknikkene skaper skiller mellom nåtid og fortid.
NORSK ANIMASJON: Både 2D- og dokkeanimasjon benyttes i Mats Groruds film. Vekslingen mellom teknikkene skaper skiller mellom nåtid og fortid. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Palestinakonflikten i barneversjon, er det mulig? Mats Groruds animasjonsfilm «Tårnet» gir en kronologisk historie, sett fra barneperspektiv og sett fra de fordrevne flyktningenes perspektiv. Den er mer trist enn sint, og den insisterer på håpet i alt det håpløse. Men den er først og fremst et lite kunstverk av en film.

Den norske animatørfilmskaperen har tilbrakt et år i flyktningleiren Bourj el Barajneh i Beirut. Intervjuer med beboerne der danner utgangspunktet for filmen, som altså har et dokumentarisk fundament, men er fortalt som fiksjon der den 11 år gamle palestinske jenta Wardi er hovedperson.

Al Nakba

Fortellingen går tilbake til 1948 og det palestinerne kaller al Nakba (katastrofen), da de ble drevet i eksil. Wardis oldefar Sidi kom til Libanon der Bourj el Barajneh-leiren først besto av telt og presenninger. 70 år seinere er leiren et konglomerat av tette bygninger, tårn der hver generasjon har bygget i høyden på den trange plassen.

Mats Grorud tar i bruk forskjellige virkemidler for å fortelle Wardis nåtidshistorie og tilbakeblikkene. Han veksler mellom 2D- og dokkeanimasjon, noe som gir en særdeles effektiv måte å formidle fortidas dramatikk på. Tegnefilmsekvensene leder tankene hen på Ari Folmans «Waltz with Bashir» fra 2008. Også den gikk tett på krigen i Libanon i 1982, men fra et annet perspektiv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer