Våkn opp!

I morgenrushet av nyheter om krig, flom og togstans kaller et innslag om de aller minste på oppmerksomheten. Barnas aller helligste kosestund er nemlig truet.

LONDON (Dagbladet): Det handler om Hakkebakkeskogen og Emil, Mormor og Morten minstemann, de tre bukkene Bruse og Mummi. Kort og godt, det dreier seg om lesing på sengekanten.

  • Den britiske psykologen Aric Sigman har gjennomført en studie der konklusjonen hans viser at så mange som seks av ti moderne foreldre ikke har tid til å lese for ungene om kvelden. Forskeren spurte et utvalg på 84 foreldre med til sammen 150 barn om lesevaner på sengekanten. Mens så mange som tre fjerdedeler av de voksne selv mintes at de regelmessig fikk en historie ved dagens slutt, var det bare 40 prosent av dagens barn som de fleste kveldene i løpet av ei uke fikk det samme.

Doktor Sigman beklager de funnene han har gjort. Han slår et slag for lesestunden, den hjelper ungene til å roe seg ned etter en hektisk dag. I tillegg har den klassiske hyggestunden med lesing og historiefortelling en positiv effekt på barnas utvikling på skolen. Med andre ord er det både emosjonelle og akademiske fordeler for de små ved at mor og far tar seg tid til å roe ned med en bok før barna skal sove. Psykologen minner også om det andre forskere har sagt tidligere: Unger som blir lest for, blir selv glad i å lese seinere i livet.

  • Det er ikke bare de voksnes tidsjag som får skylda for at stadig flere små legger seg uten litterær kveldsmat. Så mange som en fjerdedel av britiske unger under fire år har tv-apparat på barnerommet. Blant dem som er et par år eldre, har så mange som halvparten sitt eget fjernsyn på værelset. Hektiske tegneserier, barneprogram i MTV-kjapt tempo, og ikke minst tv-spill, bidrar til at de minste blir mer og mer oppjaget. Psykolog Sigman er av den oppfatning at barna aldeles ikke bør se tv like før de legger seg.
  • En siste lille faktor som frarøver småtrollene lesing på senga, gjenspeiler også et hektisk foreldreliv. Voksne har nemlig en tendens til selv å sovne når de skal gjennomføre koseritualene. Og spesielt er det pappaene som har en tendens til å forsvinne inn i drømmeland før kveldshistorien tar slutt.

Da kan vi ikke si annet enn: Våkn opp!