Våkner opp til skandale i dag

CANNES (Dagbladet): Cannes-festivalen våkner i dag opp til bakrus og skandale: Den russiske regissøren Alexei Guerman anklages for å ha stjålet manuset til sin film «Khrustaliov, My Car!».

Sirkus Cannes er i gang

Den finske filmmakeren Pekka Letho hevder - med solid dokumentasjon - å ha rettighetene til filmen, som er en av deltakerne i den prestisjetunge hovedkonkurransen på årets festival. Letho krever nå at filmen trekkes fra festivalen hvis han ikke får sine krav innfridd.

Det er tidsskriftet Moving Pictures som i dag publiserer artikkelen som vil få både café og lait til å skvulpe over frokostbordene i filmbyen. Som eneste dagsavis kan Dagbladet fortelle historien om det stjålne manuset.

Måtte oversettes

Letho og Guerman møttes i 1988 i Helsinki, for å diskutere mulighetene for at Guerman skulle regissere en film basert på Joseph Brodskys essay «In a Room and a Half». Da hadde Letho allerede sikret seg Brodskys tillatelse til å lage et filmmanus og seinere film av teksten.

- Guerman hadde aldri hørt om essayet - jeg måtte oversette det for ham fra engelsk. Som oversetter fulgte jeg prosjektet tett og det er ikke tvil om at produksjonen var initiert av Letho, sier Kirsi Tykkyläinen - sjef for internasjonal avdeling i det finske filmfondet til Moving Pictures.

Letho fikk tilsammen nesten 80000 kroner fra dette fondet for å utvikle manuset. En del av disse pengene ble brukt til å fly Guerman og hans kone Svetlana Karmalita mellom Russland og Finland. Da forarbeidene gikk mot slutten ble den amerikanske produsenten Zoetrope bedt om å bidra i produksjonen som da hadde fått navnet «Khrustaliov, My Car!».

- Men ingen ting kom ut av det, for Guerman insisterte på å bruke flere år på opptakene - med betaling i hard valuta, sier Letho:

- Det neste jeg hører er at han lager filmen med en fransk co-produsent. Det er klart at mine rettigheter er krenket. Jeg krever å bli kreditert for ideen til filmen og jeg vil ha mine utlegg refundert.