Behold Oslo-kampanjen

Våknet til dette

Pandemien kan gi Oslo-bydelen varige men. Nå slår lokale ildsjeler og bedriftseiere på Grünerløkka alarm.

PLAKATSTUNT: Restaurant-eier Torstein Eek heier på folka bak kampanjen Behold Oslo, som i natt hang opp plakater på Grünerløkka i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PLAKATSTUNT: Restaurant-eier Torstein Eek heier på folka bak kampanjen Behold Oslo, som i natt hang opp plakater på Grünerløkka i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I natt dukket det opp en rekke plakater på vegger og utstillingsvinduer i Oslo-bydelen Grünerløkkas hovedfartsåre, Thorvald Meyers gate.

Hovedbudskapet er tydelig: De små og uavhengige bedriftene, scenene, barene, restaurantene og sjappene sliter. Ta vare på dem.

Ved å bruke logoene til gigantene innen restaurant-, kiosk-, butikk- og kleskjeder ønsker folka bak kampanjen Behold Oslo å minne offentligheten på hva de risikerer å miste dersom de ikke støtter de små aktørene, og ikke minst hvem som står klare til å flytte inn.

KAMPANJE: - Vi vil vi vise hvordan det kan ende med å se ut her, sier Sollin Sæle til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAMPANJE: - Vi vil vi vise hvordan det kan ende med å se ut her, sier Sollin Sæle til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Manglende støtte

En av eierne av den populære restauranten Bass, Torstein Eek, var en av dem som våknet til plakater i eget vindu. Han synes stuntet er en positiv overraskelse.

- Nettopp fordi gentrifiseringen spiser opp Grünerløkka, og det er ikke positivt, sier han til Dagbladet og fortsetter:

- Kampanjen er nok et resultat av at de som bor her har kjent sterkt på en følelse av manglende støtte den siste tida. Mange har gått konkurs.

Lokale ildsjeler

En av initiativtakerne bak Behold Oslo heter Sollin Sæle. Hun brukte mye av natt til tirsdag på kampanjevirksomhet, forteller hun. Aktivisten vil ikke ta æren for påfunnet alene.

De ønsker å engasjere folk og å skape debatt, før det er for seint, sier Sæle.

DAMA BAK: Ildsjel Sollin Sæle og flere andre lanserte kampanjen Behold Oslo i natt. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet
DAMA BAK: Ildsjel Sollin Sæle og flere andre lanserte kampanjen Behold Oslo i natt. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer

- Vi er flere lokale beboere i 20-åra som bryr oss om byen vår. Vi synes alt blir likere og likere og anonymt og kjedelig. Vi vet at veldig mange bruker de små butikkene i området, men når sjappene får seg en knekk på grunn av pandemien, har de ikke samme backup som de store kjedene, sier Sæle til Dagbladet, og fortsetter:

- Og vi vet at de store kjedene står i kø for å etablere seg. Det må vi forhindre. Vi er ikke sinte på kjedene og liker å bruke dem, men når det blir for mange slike filialer i byen er det ikke særlig positivt. Derfor vil vi vise hvordan det kan ende med å se ut her.

BUDSKAP: Behold Oslo vil at kundene skal ta vare på de små butikkene på Grünerløkka. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BUDSKAP: Behold Oslo vil at kundene skal ta vare på de små butikkene på Grünerløkka. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ser mørkt ut

Det er ikke heller til å legge skjul på at det siste årets gravearbeider og totalrenovering av Thorvald Meyers gate, med nye trikkeskinner og fortau, har gått hardt utover mange næringsdrivende i området, informerer Bass-eier Torstein Eek.

Kompensasjonsordningen for bedrifter som rammes av coronatiltak beregnes ut fra fjorårets omsetning. Det treffer Bass og mange bedrifter i området hardt. Mange kunder forsvant under gaterehabiliteringen.

KRITISK: Torstein Eek frykter for de mange små bedriftene som ikke har muskler nok til å ta underskuddet de opparbeider seg i 2020. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Torstein Eek frykter for de mange små bedriftene som ikke har muskler nok til å ta underskuddet de opparbeider seg i 2020. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Når du får konsekvensene av pandemien oppå det, ser det mørkt ut. Mange små bedrifter har ikke muskler nok til å ta underskuddet og vil ikke ha råd til å starte opp igjen etter dette er over. Vi savner noe håndfast å jobbe etter. Seks måneder, to måneder eller tre, gi oss noe å forholde oss til, sier Eek.

Ved Olaf Ryes plass ligger klesbutikken Futur. Eierne sier at de ble overrasket da de åpnet butikken tirsdag og så plakatene.

- Det kom et skriv for ei tid tilbake hvor vi ble informert om at noe var i gjære, men at dette kom opp i natt visste vi ikke. Det er bare positivt, sier butikkeier Eleonora Si-Lang.

FORNØYDE: Eierne av Futur, Eleonora Si-Lang og Thomas Angell, er glade for støtten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORNØYDE: Eierne av Futur, Eleonora Si-Lang og Thomas Angell, er glade for støtten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- De bak kampanjen gjør en god innsats. Det er viktig at folk blir mer bevisste og er flinke til å støtte i det som er en vanskelig tid for mange, sier butikkeier Thomas Angell.

- Hedgefond står klare

Det mobiliseres fra flere felt innen utelivet på «løkka». Daglig leder for konsertscenen Parkteatret, Dan-Michael Danino, har skrevet et svært syrlig innlegg i VG i dag. Med sarkastisk penn hudfletter han næringsdepartementets håndtering av småbedrifter under pandemien.

Han tror også framtida er mørk for mange bedriftseiere og ansatte i området.

- Heldigvis står det hedgefond og kjeder klare til å ta over alle lokalene som snart er tomme. Det har allerede begynt i Thorvald Meyers gate; en lang rekke med intetsigende, generiske kjedebutikker har ankommet i kjølvannet av nedstengingen, skriver Danino.

- De har takk og pris økonomiske muskler til å defineres som det regjeringen anser som bærekraftig, og til alt hell har de bare bunnlinje som lidenskap, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer