Vakre miniatyrer

Lille H Press forlag utforsker miniformatet med tre utgivelser og høster dikt som gir store utslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Tomannsforlaget H Press er et lite idealistisk forlag, stiftet for å utfordre litterære konvensjoner. De to redaktørene Espen Grønlie og Jørn H. Sværen har tidligere gitt ut serien Imperativ, der et knippe kresne forfattere ble bedt om å skrive en slags poetikk.

Den påkostede «serie A» er en diktboks der skandinaviske poeter har skrevet på større ark for å utforske formatet. I serien «Miniatyrer» går redaktørene motsatt vei. Her får forfatterne frie tøyler tematisk, men i et svært knapt format.

Mørkt tema

«Miniatyrene» gies ut som små kvadratiske hefter i grått med sort design. Poeten Silje Vethal har skrevet den knappeste teksten. «En slags epoke» inneholder ti poetiske tekster, som tilsynelatende verken har begynnelse eller slutt. Her er ingen store bokstaver eller punktum.

Det er som om Vethal bare bryter inn, for brått å avslutte en tekst som kunne fortsatt i det uendelige.

Tekstene er skrevet i vi/du form, med en tung og nokså mørk tematikk om våre eksistensbetingelser: «Blåhvalen er det største dyret på jorda/ hemmeligheten om vår eksistens kan ligge på havdyp». Uten å moralisere eller virke opprørt skildrer Vethal med et kjølig beskrivende språk hva vi har gjort med jorda: «matvarene råtner fra midten og ut/ plommetreet vil bære fram syk frukt/ den døde rotta ligger på betongen som en tørr fell. Trær er labile». En virkelighet der det ikke finnes mye romantikk: «Det er ikke mystisk eller vakkert/ det er kaldt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer