Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vakre toner til nifse kriminalmysterier

Wandrups utvalgte: Ran Blake hyller Claude Chabrol.

BLIR HYLLET: Den karismatiske, franske filmregissøren Claude Chabrol blir fortolket av den britiske pianisten Ran Blake på plata  «Chabrol Noir». Chabrols thrillere er tilgjengelig på to DVD-bokser. Her er han på filmfestivalen i Venezia i 2004. Foto: NTB/Scanpix
BLIR HYLLET: Den karismatiske, franske filmregissøren Claude Chabrol blir fortolket av den britiske pianisten Ran Blake på plata «Chabrol Noir». Chabrols thrillere er tilgjengelig på to DVD-bokser. Her er han på filmfestivalen i Venezia i 2004. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

CD/DVD: Claude Chabrol (1930-2010) var en av pionerene bak den nye bølgen innen fransk film på 1950- og 1960-tallet, men er også kjent som Frankrikes Hitchcock.

Han sto bak en lang rekke thrillere, ofte med miljø fra borgerskapet, ikke uten en kritisk brodd.

Han lagde 73 filmer, blant dem også filmutgaver av litterære verk som Gustave Flauberts «Madame Bovary» og «Stille døgn i Clichy» av Henry Miller.

En av hans beundrere er den britiske pianisten Ran Blake (81), som ved flere anledninger har lagd variasjoner over musikk fra film noir-perioden.

På sin nye plate, «Chabrol Noir», har han latt seg inspirere av scener fra Chabrol-filmer lagd i glansperioden 1958-1974, fra «Le Beau Serge» (1958) til «Nada» (1974), for øvrig etter en roman av den franske forfatteren Jean Patrick Manchette, som alle venner av noir bør sjekke ut.

Plata er full av lavmælte, visuelle stemninger, formidlet av Ricky Ford på saksofon og Blake på piano.

På coveret skriver Blake om hver låt, og håper han også skal få lagd musikk til Chabrols nyere periode.

Krimmysterier fra åra 1986-2000 er for øvrig samlet i to bokser, «The Essential Claude Chabrol Volume 1 og 2». Blant de seks filmene er «Merci Pour Le Chocolat» (2000), en av Blakes favoritter.

Ikke så merkelig, den handler om en mesterpianist.