Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vaksinelyst

LIVMORHALSKREFT: Helse - og omsorgsminister Sylvia Brustad er utsatt for press fra sine egne stortingsrepresentanter for å gi vaksine mot livmorhalskreft til alle unge jenter over 11 år.

Umiddelbart lyder det jo forlokkende å kunne utrydde livmorhalskreft. Ingen ønsker at kvinner eller menn skal dø av kreft. Legemiddelprodusentene som har utviklet vaksinen har satt i gang en stor internasjonal lobbykampanje hvor europeiske parlamentarikere inviteres til å være med i et nettverk for å utrydde livmorhalskreft.

Det finnes imidlertid betenkeligheter knyttet til prioriteringer som helsepolitikere må ta inn over seg. For det første har det vært diskusjoner knyttet til selve vaksinen, for eksempel påstander om at viruset kan mutere slik at det i neste omgang rammer hardere. Det er en viktig betenkning som Brustad må vurdere før en setter i gang vaksinasjon av alle jenter over 11 år. Den er heller ikke utprøvd på 11-årige jenter slik at det kan være usikkerhet knyttet til hvordan vaksinen virker på denne aldersgruppen.

For det andre er det slik at det for mange er mulig å beskytte seg mot viruset ved hjelp av kondom. Dødeligheten for dette viruset har vært nedadgående de siste årene slik at i underkant av 100 kvinner dør årlig av viruset. Det er selvfølgelig 100 kvinner for mye, men hva kunne man ikke brukt 100 – 150 millioner kr til for å forhindre andre dødstall i helsevesenet?

I de siste dager har det vært fokus på hvor mange som dør årlig av sykehusinfeksjoner. Professor Bjørg Marit Andersen har beregnet at cirka 60.000 nordmenn smittes årlig av sykehusinfeksjoner og at kanskje så mange som 3400 årlig dør. Her er det mange tiltak som kan gjøres og dessverre ingen vaksine som enkelt kan løse problemet. At mye kunne være gjort ved å bruke 150 millioner årlig er sikkert. Politikk, og særlig helsepolitikk, handler om å prioritere. Derfor avventer Venstre rådet fra Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten og anbefaler andre helsepolitikere å gjøre det samme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media