En liten sprøyte mot peniskreft? Hvorfor er den ikke tilgjengelig? Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
En liten sprøyte mot peniskreft? Hvorfor er den ikke tilgjengelig? Foto: Krister Sørbø / DagbladetVis mer

Vaksinen mot peniskreft finnes, men du får den ikke

At det finnes vaksiner mot kreft er egentlig helt utrolig. Det er på tide å gjøre HPV-vaksinen tilgjengelig for begge kjønn.

Meninger

Det kom egentlig som et sjokk for meg når jeg i midten av 20-årene ble klar over at det faktisk finnes vaksiner mot enkelte krefttyper. At det er mulig å forebygge kreft ved hjelp av en liten sprøyte er jo en aldri så liten medisinsk sensasjon. 

Så hvem var det egentlig som kom på at den vaksinen bare skal gis til damer? Hvem var det som satt seg ned og tenkte at det er en god ide for samfunnet å bare beskytte et kjønn mot et virus som hovedsakelig smitter gjennom seksuell aktivitet?

Å gjøre vaksinen tilgjengelig for begge kjønn er ikke bare med på å forebygge kreft hos menn, men er med på å forhindre smitte i hele befolkningen og fordele ansvaret for beskyttelse mer likt mellom kjønnene. Jeg vil faktisk påstå at det er snakk om et likestillingstiltak som begge kjønnene burde ivre for.

Hvorfor skal ikke vi menn få lov til å være med på å ta ansvar på å hindre spredning av HPV-viruset?

Ved å inkludere gutter vil man både oppnå å skåne seksualpartnerne deres for unødvendig smitte, men man vil beskytte mot blant annet analkreft og peniskreft. Finnes det seriøst vaksine mot peniskreft spør du kanskje? Svaret er ja og det er en komplett skandale og et hån mot menns helse at den ikke er innført som et gratis tilbud.

Michael Douglas er nok det nærmeste man kan komme en HPV-kjendis. Han gikk ut for et par år siden og mente at kreftsykdommen hans kom fra oralsex. Om det stemmer vites ikke, men det er slik at HPV-viruset kan smitte også gjennom oralsex.

Vi er nødt til å ta grep før hele den kvinnelige orgasmen stilles i fare på grunn av kreftnoia hos menn. Lyspunktet er at Stortinget har et forslag til behandling om å også inkludere gutter i vaksinasjonsprogrammet mot HPV. Jeg har ingen aning om hvordan voteringen går, men de politikerne som eventuelt måtte motsette seg forslaget får finne seg i å bli holdt delansvarlige for kreft i penis, anus og livmor.

Ikke minst vil de være medskyldige i dårlig sex.