TILGJENGELIGHET: Vi forstår bekymringen for at vaksinene ikke skal bli tilgjengelige til en pris lavinntektsland har råd til. Enda verre er det om vaksinene ikke blir tilgjengelige i det hele tatt, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TILGJENGELIGHET: Vi forstår bekymringen for at vaksinene ikke skal bli tilgjengelige til en pris lavinntektsland har råd til. Enda verre er det om vaksinene ikke blir tilgjengelige i det hele tatt, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Vaksiner

Vaksiner er dyrt - og betalingsevnen lav

Midt mellom manglende markeder, store kostnader for utvikling og behov for kompetanse som ellers dreies mot mer lukrative markeder, står CEPI.

Meninger

Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) ble lansert i 2017 etter Ebola-utbruddet i 2014–16 som tydeliggjorde behovet for bedre global beredskap mot farlige smittsomme sykdommer. Lassafeber er ett eksempel; en blødningssykdom som rammer opp til 300.000 mennesker i Vest Afrika årlig; 5000 dør og mange flere får livsvarige mén. Selv om viruset ble identifisert allerede i 1969 finnes det fortsatt ingen vaksine.

Å utvikle trygge og effektive vaksiner som kan produseres i stor skala er krevende og kostbart – og betalingsevnen i Vest Afrika er lav.

Nå støtter CEPI fem vaksinekandidater mot Lassa for å sikre at minst en av dem kommer i mål. I tillegg starter vi studier sammen med land i Vest Afrika for å forberede framtidig utprøvning. Vaksinene vil være gratis for dem som da får de. Skal vaksiner bli en virkelighet må de lages av partnere med evne til å skalere opp og som står overfor forutsigbare innkjøp basert på landenes behov og økonomi.

Midt mellom manglende markeder, store kostnader for utvikling og behov for kompetanse som ellers dreies mot mer lukrative markeder, står CEPI. CEPI’s viktigste oppgave i oppstarten har vært å finne de beste vaksine-kandidatene, samt velge partnerskap som kan levere over tid. Et biotek-firma er avhengig av å også ha kommersielle produkter for å holde seg flytende. Det sier seg da dessverre selv at f.eks. kreftmedisiner for rike land fort blir prioritert over Lassa feber-vaksine for fattige land.

CEPI erfarte i oppstarten at de første, midlertidige prinsippene for å sikre tilgang til vaksiner ikke var fleksible nok. Derfor endret styret policyen fra en regelbasert til en mer prinsipiell tilnærming: CEPI er like opptatt av tilgang til legemidler for dem som trenger dem som før, men veien dit tilpasses forskjellige utviklere i avtalene som inngås.

Den 7. mars publiserte leder for Leger uten grenser i Norge en kronikk om Norges investeringer i CEPI der hun hevder at CEPI gir finansiering uten betingelser for å få flere vaksine-utviklere med på laget. Dette er ikke riktig.

Så langt har CEPI 11 avtaler med utviklere fra hele verden og 21 vaksine-kandidater er under utvikling. Alle avtalene inneholder klare forpliktelser om tilgang for dem som trenger det. CEPI vil om kort tid dokumentere hvordan prinsippene er blitt etterlevd i disse avtalene.

Vi forstår MSFs bekymring for at vaksinene ikke skal bli tilgjengelige til en pris lav-inntektsland har råd til. Enda verre er det om vaksinene ikke blir tilgjengelige i det hele tatt, fordi utviklere ikke ønsker å produsere de over tid. Tilgang til vaksiner handler om behov, pris, men også om tilgjengelighet for dem som trenger det. Dette er CEPI’s hovedmål.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.