Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vaktbikkje som gir labb

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIKESTILLING: Gjennom sitt innlegg i Dagbladet 5. februar bekrefter Beate Gangås at likestillings- og diskrimineringsombudet ikke ser forskjellen på å håndheve eksisterende regelverk og å være en aktiv pådriver på likestillings- og diskrimineringsfeltet. Hun hevder at «håndheverrollen er en viktig pådriverfunksjon i seg selv» og at kritikerne ikke følger med. Vår kritikk mot ombudsordningen er ikke en kritikk av Beate Gangås\' aktivitetsnivå. Vi registrerer at likestillings- og diskrimineringsombudet er blitt en aktiv håndhever av eksisterende lovverk og en ivrig kommentator i debatter som andre setter i gang. Som Gangås riktig påpeker er våre forventninger store. Men vi trenger ikke flere kommentatorer, vi trenger sultne vaktbikkjer som reiser debatter og foreslår forbedringer. Det er dette ombudet ikke har gjort. Eller for å bruke hennes egen hundemetafor: Vi opplever at ombudet er flink til å gi labb og rulle rundt, men ikke til å drive jakt og markere territorium.

ET EKSEMPEL er ombudets reaksjon på serien med voldsepisoder mot homofile i Oslo i sommer. Lenge etter at justisminister Knut Storberget hadde varslet konkrete tiltak og en gjennomgang av lovverket, arrangerte ombudet et seminar som kuliminerte med et brev til justisministeren med krav som i stor grad allerede var innfridd. Vi er ikke overrasket. Arbeiderpartiet advarte mot å blande sammen pådriver- og håndheverrollen da den nye ombudsordningen ble vedtatt opprettet. Vår kritikk er ikke en kritikk av Gangås, og framfor å ta kritikken personlig oppfordrer vi henne til å mene noe om hvordan hun ser på utfordringen. Vi mener sammenslåingen representerer et tilbakeslag for arbeidet for kjønnslikestilling, og at resultatet ved omleggingen i realiteten har blitt at man har lagt ned det uavhengige likestillingssenteret. I motseting til hva Gangås ser ut til å tro, går vår kritikk ikke på at ombudets virkeområde er blitt utvidet til å gjelde diskriminering på bakgrunn av etnisitet, seksuell orientering, funksjonshemning i tillegg til kjønn. Vår kritikk går på sammenblandingen av pådriver- og håndheverrollen. I arbeidet mot diskriminering og for likestilling, har vi ingen tid å miste. Derfor ønsker vi at ombudsordningen skal evalueres nå og ikke om tre år. Å evaluere en pådriverfunksjon vil nødvendigvis innebære at fakta tolkes i lys av politisk oppfatning og ambisjoner. Når Gangås avfeier kritikken som «synsing», sier det mest om ombudets virkelighetsforståelse. Hun tar for øvrig feil når hun hevder andre land entydig beveger seg i motsatt retning. Sverige har f.eks. eget «homoombud».

VI REGISTRERER AT Beate Gangås ber om mer penger. Utfordringene på likestillings- og diskrimineringsområdet er kollosale. Likestillingskampen i dag handler f.eks. om at mange tror vi allerede har kjønnslikestilling, at ungdom med kulturell minoritetsbakgrunn møter helt andre utfordringer enn ungdom med etnisk norsk bakgrunn, og at homofile og funksjonshemmede har dårligere vern mot diskriminering enn andre. Arbeiderpartiet vil prioritere disse og andre utfordringer. Til nå har vi imidlertid sett et ombud som primært håndterer innkomne henvendelser, skriver brev og arrangerer seminarer. Etter lørdagens kritikk i Dagbladet, gikk Beate Gangås ut på Politisk Kvarter mandag morgen med krav om bedre diskrimineringsvern. Det er flott at ombudet tar oppfordringen om mer synlighet og ønsker å sette politisk dagsorden med en gang. Vi ser fram til å se mer til henne, men det aner oss at bondevikregjeringen tilrettela for et gigantombud som fremover også kommer til å ligge mest i sitt eget hundehus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!