Vaktbikkje som gir labb

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LIKESTILLING: Gjennom sitt innlegg i Dagbladet 5. februar bekrefter Beate Gangås at likestillings- og diskrimineringsombudet ikke ser forskjellen på å håndheve eksisterende regelverk og å være en aktiv pådriver på likestillings- og diskrimineringsfeltet. Hun hevder at «håndheverrollen er en viktig pådriverfunksjon i seg selv» og at kritikerne ikke følger med. Vår kritikk mot ombudsordningen er ikke en kritikk av Beate Gangås\' aktivitetsnivå. Vi registrerer at likestillings- og diskrimineringsombudet er blitt en aktiv håndhever av eksisterende lovverk og en ivrig kommentator i debatter som andre setter i gang. Som Gangås riktig påpeker er våre forventninger store. Men vi trenger ikke flere kommentatorer, vi trenger sultne vaktbikkjer som reiser debatter og foreslår forbedringer. Det er dette ombudet ikke har gjort. Eller for å bruke hennes egen hundemetafor: Vi opplever at ombudet er flink til å gi labb og rulle rundt, men ikke til å drive jakt og markere territorium.

ET EKSEMPEL er ombudets reaksjon på serien med voldsepisoder mot homofile i Oslo i sommer. Lenge etter at justisminister Knut Storberget hadde varslet konkrete tiltak og en gjennomgang av lovverket, arrangerte ombudet et seminar som kuliminerte med et brev til justisministeren med krav som i stor grad allerede var innfridd. Vi er ikke overrasket. Arbeiderpartiet advarte mot å blande sammen pådriver- og håndheverrollen da den nye ombudsordningen ble vedtatt opprettet. Vår kritikk er ikke en kritikk av Gangås, og framfor å ta kritikken personlig oppfordrer vi henne til å mene noe om hvordan hun ser på utfordringen. Vi mener sammenslåingen representerer et tilbakeslag for arbeidet for kjønnslikestilling, og at resultatet ved omleggingen i realiteten har blitt at man har lagt ned det uavhengige likestillingssenteret. I motseting til hva Gangås ser ut til å tro, går vår kritikk ikke på at ombudets virkeområde er blitt utvidet til å gjelde diskriminering på bakgrunn av etnisitet, seksuell orientering, funksjonshemning i tillegg til kjønn. Vår kritikk går på sammenblandingen av pådriver- og håndheverrollen. I arbeidet mot diskriminering og for likestilling, har vi ingen tid å miste. Derfor ønsker vi at ombudsordningen skal evalueres nå og ikke om tre år. Å evaluere en pådriverfunksjon vil nødvendigvis innebære at fakta tolkes i lys av politisk oppfatning og ambisjoner. Når Gangås avfeier kritikken som «synsing», sier det mest om ombudets virkelighetsforståelse. Hun tar for øvrig feil når hun hevder andre land entydig beveger seg i motsatt retning. Sverige har f.eks. eget «homoombud».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer