Val McDermid

Uendelig mye mer enn bare en velskrevet og gjennomtenkt psychothriller

Endelig har noen skjønt det! Val McDermid har i årevis skrevet fletta av alle verdens Graftoner og Cornweller, og nå foreligger hennes suverene psykologiske thriller «Retterstedet» på norsk.

En vinterkveld i 1963 blir ei ung jente sporløst borte fra den av-sondrede landsbyen Scardale, to andre har allerede forsvunnet fra storbygatene i Manchester.

Den unge politimannen George Bennett, som nettopp er blitt forfremmet, får ansvaret for en vanskelig etterforskning hvis skremmende oppklaring kommer til å hjemsøke ham i årene som følger.

Tretti år seinere bestemmer han seg for å fortelle sannheten til journalisten Catherine Heathcote. Hun arbeider på en bok om saken, men da den er klar til utgivelse, trekker Bennett seg. Han har oppdaget noe som undergraver det han trodde var sannheten om hva som skjedde den gang, og som truer hele hans eksistens. Men Heathcote er hjelpeløst fanget av saken, og på egen hånd begynner hun å avdekke fortidas hemmeligheter - noe som setter sannheten så vel som nåtida på hodet.

Val McDermid arbeidet i mange år som journalist i Manchester, og de beryktede «Moor Murders» som hun dekket, danner resonansbunn for «Retterstedet».

McDermids styrke ligger i måten hun holder fortellingen nede på, hun er mer opptatt av hvordan en forbrytelse virker inn på et lokalsamfunn enn å framstille grusomheter på sensasjonalistisk vis. «Retterstedet» er et klassisk puslespill, men den er også en nærgående og avslørende undersøkelse av et samfunn, en undersøkelse som stiller spørsmål ved hva vi velger å kalle sannhet og hvor tett opptil løgnen den kan ligge.

Slik er «Retterstedet» så uendelig mye mer enn bare en velskrevet, gjennomtenkt og stilsikkert komponert kriminalroman. Den er en obduksjon av menneskesinnets og omverdenens lukkede bakevjer, en skarpsindig grenseoppgang av sannhet og bedrag, synliggjort gjennom det største blendverket av alle - fortellerkunsten selv.

Og hvilket redskap egner seg bedre til å gjøre dette med enn kriminalromanen?