Valdreshuldra

BAGN i Valdres (Dagbladet): Hun ga alt i ti år, så pakket hun kofferten og forsvant. Fra Oslo og kjendislivet, musikalroller og kritikere. Vi finner henne igjen i tjukkeste Valdres.

En sylslank, vever figur med et brus av svart hår vinker oss inn på gårdsplassen. Vi skimter en masse hvite tenner inni alt håret. Der står Iselin Alme og smiler oss velkommen.

Du verden. Hva slags trylledrikk er det hun har tilgang til? Eller er det den friske lufta, stillheten og det rene vannet?

Svette ramler vi ut av bilen og kaster oss over den hjemmebakte gulrotkaka. Iselin nøyer seg med havrekjeks med gulost. Uten smør.

- Jeg stortrives her i Valdres, utbryter hun begeistret.

- Her har folk tid. Det fører til at en senker tempoet selv også. Når jeg skal på butikken må jeg legge inn ekstra tid til å prate med dem jeg møter. Det er så koselig!

Iselin var på full fart inn i hovedstadens A-lag av skuespillere og kjendiser på 80-tallet. Maria i «West Side Story», Gudrun i Stiklestad-spelet, revyer med Jon Skolmen og Harald Heide-Steen jr et cetera, et cetera. Så fikk hun nok.
- Jeg ble utbrent. De siste årene i Oslo begynte jeg å merke presset. Alt ble et jag. Jeg hadde drømt om å få synge de store musikalrollene, men det er enormt krevende å være på topp i den bransjen.

Iselin ville synge. Hun hadde så mange talenter å velge mellom at det til slutt ble litt av alt.

Men hvorfor ble hun bare borte? Var hun virkelig så tradisjonell at hun la karrieren på hylla for å vie seg til mann og barn?

- Nei og atter nei. Jeg har jobbet hele tida, jeg! Men det såkalte rampelyset er dessverre synonymt med Oslo-scenen. Du kan gjøre svære ting i regionene uten at en kjeft bryr seg om det.

Iselin har sperret opp de store øynene sine og vifter iltert med armene. Dette brenner hun for. Og hun sitter så menn ikke på rumpa der inne i Valdres.

Hun har reist rundt med Riksteatret, har kirkekonserter og synger i de fleste sammenhenger. Dessuten er hun ballettlærer og barnekordirigent. Til høsten skal hun på en ny turné sammen med Ørnulf Dyve, som har satt musikk til Halldis Moren Vesaas' dikt.

- Det siste året har vært spesielt hektisk. Men jeg trives med frilanstilværelsen, for nå har jeg mye bedre kontroll over tida mi.

Døtrene Vårin (7) og Vilde (4) er plassert i nabohuset for ettermiddagen, så mamma kan la seg intervjue.

- For meg var det revolusjonerende å få barn. Jeg måtte være hjemme med dem mens de var små; det var ikke snakk om annet. Det skal merkes at du får barn, og du må legge opp livet etter det nye mennesket, mener Iselin.

Hun er opptatt av barns verden, og alle farene og utfordringene som truer, både for de små og foreldrene deres.

- Jeg merker at jeg ikke får lest så mange bøker som før, tilstår hun.
Salig bestefar Johan Borgen rører nok litt på seg ved sånne utsagn, men Iselin skynder seg å føye til:
- Bortsett fra de som handler om barneoppdragelse, da.

FORTSATT FAGER: Iselin Alme har bosatt seg i Valdres med mann og barn, men holder fortsatt gamle kunster i hevd. Når hun sparker til på ballett-treningen måper de sjuårige Spice Girls-klonigene, dønn imponert.