Valen bommer fullstendig

Dersom Israel skulle bli presset til å gå med på SVs politikk, ville verdens eneste jødiske stat bli borte.

RESEARCH: Neste gang Snorre Valen vil kritisere Med Israel for fred, bør han gjøre bedre research, mener Conrad Myrland. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
RESEARCH: Neste gang Snorre Valen vil kritisere Med Israel for fred, bør han gjøre bedre research, mener Conrad Myrland. Foto: Ned Alley / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Neste gang Snorre Valen (SV) vil kritisere Med Israel for fred, bør han gjøre bedre research. I sin kronikk 6. august trekker Valen frem en upassende Twitter-melding jeg skrev 22. juli for tre år siden. Han unnlater å nevne at meldingen ble beklaget allerede etter én time.

MIFF har ikke hevdet at «nærmest alle» norske utenriksreportere har «drevet systematisk feilinformasjon», og vi har ikke forfulgt noen. Dersom saklig underbygget kritikk er forfølgelse, hva er da boikottaksjonene som SV stadig gjennomfører mot Israel?

NRKs Sidsel Wold har vi kritisert for noen konkrete overtramp, og én uttalelse karakteriserte vi som «løgn». Denne uttalelsen har Wold tatt selvkritikk på i ettertid. Fredrik Græsvik har vi bare kritisert fordi han hevder vi har beskyldt ham for å lyve, noe vi aldri har gjort. Det er riktig at vi ber NRK slutte å bruke Odd Karsten Tveit. Han har selv bekreftet til VG at han ikke er interessert i å fortelle en balansert historie.

Valen forstår ikke hvorfor TV2s Kadafi Zaman blir konfrontert av MIFF «med antall terrorangrep i Pakistan». Det er fordi Zaman skrev på Twitter: «Israel er alle statsterroristers far og mor.» Zaman gjorde en sammenligning, og for å vise at hans dom over Israel er dypt urettferdig, påpekte MIFF for eksempel følgende: «I alle Israels konflikter med palestinerne siden 1987 og frem til dags dato, inkludert alle de tre Gaza-krigene i 2009, 2012 og 2014, er under 10.000 palestinere drept, en stor andel av disse stridende som selv valgte å ta opp våpen mot en overlegen militær fiende. Dette er halvparten av antallet sivile drept i Pakistan mellom 2003 og 2014.» (Totalt er over 50.000 mennesker drept i krig og terror i Pakistan i perioden.)

Vi skrev også: «De sivile lidelsene på Gaza-stripen er dypt tragiske, og må opphøre straks. Det skjer dersom Hamas stanser sine rakettangrep. Å gi Israel alene ansvaret er dypt urettferdig. Å fremstille Israel som den største misbruker av vold er klart demoniserende.»

Valen fremstiller Likud-politikeren Moshe Feiglin som «en fremstående representant for et israelsk regjeringsparti». Sannheten er at Feiglin er en innbitt politisk motstander av statsminister Benjamin Netanyahu, og uten innflytelse i sitt eget parti. Feiglin kommer stadig med ytterliggående politiske utspill, som det på ingen måte er støtte for i det israelske folk, i regjeringen eller Likud. En av hans store kampsaker er forøvrig legalisering av cannabis.

SV støtter palestinernes krav om «rett til å vende tilbake» for millioner av 1948-flyktningenes etterkommere. Dersom Israel skulle bli presset til å gå med på SVs politikk, ville verdens eneste jødiske stat bli borte. Alle organisasjoner og partier er fristet til å bruke kriser til å fronte egen sak.

SV har de siste ukene brukt den tragiske krigen som Hamas startet, og insisterte på å fortsette, som et påskudd til å fronte sin anti-israelske agenda. Vi fikk se et kroneksempel på  hvordan SV utnytter tragiske situasjoner til å «fronte sin egen sak», da SVs landsmøte i 2011 bare klarte å samle seg rundt en Libya-resolusjon dersom teksten også inkluderte tøff og aggressiv ordbruk mot Israel.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.