Valen i krig - mot Forsvaret

Kristian Valen har laget en sju minutters kostbar musikkvideo. I denne filmen dør en norsk soldat i strid i Bosnia. Forsvaret trakk seg fra samarbeidet to uker før videoen skulle spilles inn.

-  Jeg føler dette som sensur fra Forsvarets side, og jeg reagerer sterkt på at frivillige blir advart mot å delta som statister. Da handler ikke dette om meg lenger, men om de soldatene som var positive til å delta, sier Kristian Valen til Dagbladet.

Videoen heter «If I Was», og er en av de mest påkostede produksjoner som er gjort i Skandinavia. Regissør er Alex Herron og produsent er Mattis Koppang. Videoen slippes om to uker, og etterfølges kanskje av en halvtimes dokumentar på TV Norge før sommeren.

-  Ofrer livet

-  Storyen handler om en norsk soldat. Han får tjeneste i Bosnia, der han kalles til kamp under amerikansk og tysk kommando. Her ender han, sammen med et par venner, i kamp på liv og død. Nordmannens venn blir såret, men hjelpen må vente. Da tar nordmannen saken i egne hender og ofrer sitt eget liv for å ta ut en fiendtlig stilling, forteller Kristian Valen.

Kristian Valen forteller at regissøren, produsenten og han hadde flere møter med forskjellige instanser i Forsvaret. Kommandanten av Rena Leir, Telemark Bataljon, Den Kongelige Garde og Forsvarets kommunikasjonsledelse var med på telefonmøter, mailmøter og etter hvert direkte møter.

-  Så ekte som mulig

-  Knappe to uker før start skulle vi ha et «ja-møte» med Forsvaret. Her kom innvendingene fra kommunikasjonssjef for Hæren, oberstløytnant Erling Kristiansen. Han reagerte på at den norske soldaten døde, dette med utenlandsk kommando og bruk av en norsk uniform med et norsk flagg. Jeg ville ha dette så ekte som mulig, og ville ikke endre storyen. Jeg tilbød meg å legge en tekst på slutten, der vi forteller at ingen norsk soldat har mistet livet i strid som følge av slike utenlandske operasjoner. Dette var imidlertid ikke nok, og plutselig trakk Forsvaret seg fra alt, forteller Valen. Dette førte til at Valen, Herron og Koppang satte himmel og jord i bevegelse for å skaffe statister og materiell.

-  Jeg tok også kontakt med garden for å få 30 til 40 mann inn som statister. Det endte med at fire av 40 stilte opp som statister etter at Forsvaret hadde advart dem mot å delta, hevder Kristian Valen.

Han hevder også at soldater som deltok under innspillingen i ettertid har ringt opp og bedt om å slippe å bli identifisert på videoen - av frykt for eventuelle konsekvenser.

Skuffet over Forsvaret

Kristian Valen er mildt sagt skuffet over at Forsvaret trakk seg.

-  Denne videoen var aldri ment som et pro eller anti dokument over Forsvaret. Den var ment som en hyllest til dem som er i tjeneste for Norge, og en advarsel om hva som kan vente oss som følge av internasjonale militære operasjoner. Selv har jeg alltid vært positiv til Forsvaret, men reagerer når diskusjonen om denne videoen også involverer uskyldige soldater, sier Kristian Valen til Dagbladet.

Oberstløytnant Erling Kristiansen bekrefter at Forsvaret var i dialog med Kristian Valen og regissøren.

-  Det var generalinspektøren for Hæren som til slutt sa nei til vår deltakelse. Vi valgte å varsle alle som var involvert om at vi hadde trukket oss ut. Dette betydde at ingen uniformer, ingen soldater i tjeneste, ingen militære kjøretøyer eller våpen skulle være med i scenene. Hva Gardens soldater gjør i sin fritid er ikke vår sak, men deres militære utstyr er det, sier han.

Han legger til at Forsvaret vil se videoen, og at det eventuelt er Generaladvokaten som avgjør om innspillingen skal forfølges rettslig.

DØR I STRID: Her er en scene fra Kristian Valens nye video. Mange statister, mye tungt utstyr og blodig kamp.
I UNIFORM: Kristian Valen i uniform. Bildet er tatt under innspillingen av musikkvideoen.