Valen i siget

Kristian Valen har trukket fulle hus hele høsten. Nå blir Stavanger-komikeren også underholder på NRK. «Fartøy Valen» seiler i medvind fra vest.

Komiker Kristian Valen (28) har spilt sitt kritikerroste show «Fartøy Valen» for fulle hus i Oslo denne høsten. Neste år skal han turnere i Ålesund, Tønsberg og Trondheim, han har fått napp hos et av de større plateselskapene i USA, har blitt mangemillionær på egne ablegøyer, skal underholde norske tv-seere under ski-VM, og ikke nok med det - han er kjæresten til tv-kjendisen Elin Tvedt. Suksess på mange fronter altså.

- Det er egentlig helt tilfeldig, sier Valen.

TV-debut

Etter å ha gått fra klovn på radioen til imitator på scenen, debuterer Valen snart som moromann på tv-skjermen. Han er også i forhandlinger om et eget konsept på skjermen til neste høst, men vil først prøve ut om «tv er noe for ham».

- Det er altfor mange som viser fjeset sitt på tv uten å ha noe å melde. Jeg ville aldri sagt ja til å være på tv hvis det jeg gjorde skulle markedstilpasses og være en trygg seersuksess. Men for all del; jeg skjønner jo at tv-sjefene tenker sånn. For «hvem er denne idioten fra Stavanger og hvorfor skal vi høre på han», sier Kristian Valen. Han har foreløpig skrevet kontrakt med NRK om å bidra under showet «Idrettsgalla 2002» og i VM-studio under ski-VM i Val di Fiemme.

Pessimist

Han skriver og spiller selv alle nummer i «Fartøy Valen», et show som foregår om bord på den uglesette danskebåten. Alle figurene bygger på folk han kjenner, i ekstreme utgaver vel å merke.

- Jeg har bare valgt figurer som jeg selv kunne blitt glad i. Selv har jeg alltid likt «taperne» best, eller de som selv tror de er «vinnere» - men går på trynet gang etter gang like happy, forklarer han. Valen mener han aldri hadde våget å sette opp showet i høst dersom han hadde visst hvor hard konkurransen har vært på Oslo-scenene denne sesongen. Og selv om alle høstens forestillinger har vært utsolgt, er han ikke sikker på videre suksess.

- Jeg får ikke roen. Vi burde sette oss ned og klappe hverandre på ryggen og si «fy faen, dette var bra». Men pessimisten, eller realisten, i meg er sikker på at ting snart vil snu, konstaterer han.

Men samtidig som han bortforklarer suksessen med «tilfeldigheter» og «flaks», er han svært bestemt på hva han ikke vil gjøre og hvem han ikke skal høre på.

Søt hevn

- Det er liksom en oppskrift for hvordan revyer skal settes opp her i landet. Jeg vil gjerne ha med alle slags elementer fra A til Å, men har møtt motstand fordi det bryter reglene. Jeg har alltid fått høre at «det ikke går» og at jeg «ikke kommer til å bli noe», og da har det «gått en faen i meg». Flere lærere, tidligere arbeidsgivere, og til og med bransjefolk, har motarbeidet meg gjennom åra, forteller Kristian Valen.

- Hevnen er søt - føles det bra?

- Ja, jeg vet det er helt feil, men det gjør faktisk litt godt å vise dem, sier han og ler. Tilfeldig? Neppe.

MORSOMT: - Jeg har hatt det så gøy at jeg ville gjort det gratis, sier Stavanger-komiker Kristian Valen, som har blitt mangemillionær på egne ablegøyer.