Valen strandet i L.A.

Kristian Valen har de siste par åra fått sitt gjennombrudd med showet «Fartøy Valen» og «Valen TV». Han er ikke helt som andre, som smir mens latteren er varm. Nå prøver han ut musikken i Santa Monica i Los Angeles.

SANTA MONICA (Dagbladet): - Jeg skal hjem om et par uker for å reise ut på turné med showet «Fartøy Valen», og det gleder jeg meg til. Etterpå skal jeg hit igjen, uten dato for hjemreise, for å gjøre det jeg gjør nå, sier Kristian Valen da Dagbladet treffer ham ved Stillehavskysten av Los Angeles.

Har ikke hastverk

Hit har Valen tatt med seg egen musikk fra Stavanger. Dette for stille og rolig å prøve ut om det på sikt blir en platedebut, eventuelt på plateselskapet Sony - som han har inngått en opsjonsavtale med.

- I motsetning til i Norge, der du synger på en karaokebar mandag og gir ut ei plate påfølgende fredag, er dette noe jeg ikke har noe som helst hastverk med. Jeg er alltid forberedt på at det kan gå til helvete, men jeg liker å jobbe på denne måten. Den dagen det jeg holder på med blir en jobb, og ikke er morsomt lenger, da gidder jeg ikke mer.

Valen tar oss med på en liten promenade ved Stillehavets tidevannsbølger. Her, på stranda, starter han dagen med en times joggetur.

Ikke A-menneske

- Jeg er ikke noe typisk A-menneske, men etter bare noen dager her har jeg funnet en ro som gjør at jeg våkner av meg selv rundt klokka åtte. Da er det en liten frokost og deretter en times løpetur. Det gir utrolig med energi. Etterpå er det en tur til tyske Gerda, som fyker løs på meg med massasje. Det er bra hun er så Gerda, så det ikke skjer noe under håndkleet, sier Valen på sitt stavangerske mål før han slår over til en sirlig a-ha-dialekt.

- Jeg kan ikke noe for det. Det blir bare slik noen ganger, sier han - og vi hører plutselig Morten Harket snakke. Han var en av de mange Valen sangparodierte i TVNorge-serien «Valen TV». Nå snakker Harket fra Valens bryst. Et par av de største måkene er på nikk. Sola er lav i sessen. Himmelen høy på pæra.

Ikke morsomt

- Det er mange som ikke ville ha våget å reise vekk etter den suksessen du har hatt, men kastet seg på nye show og fjernsynsserier?

- Det var flere hjemme som sa at jeg måtte følge opp med nytt show og ny serie med nye figurer, men jeg har alltid vært slik at jeg vil gjøre det motsatte av det alle andre sier jeg må gjøre. Men jeg har ingen drøm om å bli stor popstjerne i USA.

- Hva er målet?

- Det blir en klisjé det jeg sier nå, men det siste halve året har jeg lært mye om meg selv. Dette er noe jeg ønsker å prøve ut. Nå er jeg sammen med proffe folk som jeg kan lære av og som får bestemme, men jeg har sikret meg slik at det uansett ikke blir verre enn at det ikke blir noe av i det hele tatt. Jeg er så heldig at jeg har råd til å være her. Det er mange som har prøvd seg i USA, og brukt et par år uten at det har ført til noe som helst. Jeg har investert selv, og det jeg er ute etter, er å finne mitt eget lydbilde. Selv om det går til helvete, og det ikke blir noe, så vil jeg etter en stund sitte igjen med rettighetene til min egen musikk, sier Valen.Han forsetter:

- Jeg skriver forresten etternavnet mitt konsekvent med W her nede, mister Walen. Jeg har en ny skreddersydd dress med meg fra London. Den brukes i helgene sammen med et par nye, smale briller. Dette tar jeg på meg før jeg går ut på klubb. Sitter med en bunke norske manus i et hjørne og later som om jeg er fra Leger uten grenser, sier Valen. Hans diagnose er morsom.

- Musiker? Nei, jeg kan fire grep og litt på piano. Det er ikke nok til å kalle seg musiker hjemme i Norge, der vi er opplært til å være jordnære. Her er det stikk motsatt. Her er jeg musiker, og det tar litt tid å venne seg til, sier Valen.

En av Santa Monicas mange uteliggere får delt ut dagens matrasjon da vi spaserer under palmene.

- Dette landet er en salig blanding av alt mulig som er porno: galskap, dobbeltmoral, elendighet og grådighet, sier Valen videre.

- Arnold Schwarzenegger er guvernør, det forteller jo mye. Det er også bra på mange måter, fordi folk sier ifra at de ikke orker de trøtte politikerne, men stemmer inn en fyr som ikke kan snakke ordentlig engelsk.

- Kjærligheten?

- Shallow.

<B>SAMLET PÅ VALEN:</B> Jeg er heldig som har råd til å gjøre dette her, være i Santa Monica og prøve ut musikken min uten at det har noe som helst hastverk, sier Kristian Valen under en strandpromenade sammen med Dagbladet.