Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Valg i Jerusalem

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PALESTINA: Dagbladet skriver i sin lederartikkel 28.12 om utsiktene for valgene til palestinsk selvstyreparlament. Omtalen av spørsmålet om avholdelse av valg i Jerusalem er verdt en kommentar. Det er nemlig ikke riktig, i det minste svært upresist, å si at man i 1996 og januar 2005 fikk avholde valg i Øst-Jerusalem. Jeg var selv observatør ved valget for ett år siden, og kunne bevitne hvordan prosedyrene for valg i Jerusalem på ingen måte fortjener å omtales som anstendige etter demokratisk standard.

I 1996 BLE PLO presset til å godta en spesiell ordning for avholdelse av valg i Jerusalem. Bakgrunnen er Israels annektering av byen, og den systematiske politikken for å presse den palestinske befolkningen ut av deres egen by. Ifølge avtalen kan bare et begrenset antall innbyggere registreres til valget, og disse må avlegge stemme ved israelske postkontorer, med israelske funksjonærer, ikke vanlige stemmelokaler drevet av den palestinske valgkommisjonen. Stemmeseddelen må legges i en postkasse, og disse «sendes» så ut av byen (til den i dag innmurte palestinske forstaden Al-Ram) før de telles. Slik hevder Israel at palestinernes stemmer gjelder «der de hører hjemme», utenfor Jerusalem, til restene av det okkuperte Vestbredden. I januar i fjor fikk bare drøyt fem tusen velgere registreres etter denne prosedyren, og dette ble gjennomført i det komplette kaos, i en truende atmosfære for velgerne, med rot i listene, velgere som hadde fått beskjed om å stille opp ved feil postkontor, mangel på diskresjon, israelske funksjonærer som tok kopier av velgerlistene, og en rekke prosedyreendringer i løpet av valgdagen! De resterende over hundre tusen stemmeberettigede var henvist til å måtte reise ut av byen gjennom israelske sjekkpunkter for å avlegge stemme i regulære palestinske valglokaler. Som om Oslo-borgere måtte reise til Lillestrøm for å avlegge stemme. I tillegg ble kandidatene nektet å drive valgkamp i byen, to av dem ble sågar arrestert av israelsk politi da de forsøkte. Mer om valgene i Jerusalem, og Fellesutvalget for Palestinas rapport som ble skrevet etter presidentvalget, finnes på www.elections.ps.

DET ER Å HÅPE at Dagbladet ikke finner denne praksisen som er påtvunget palestinerne i Jerusalem tilfredsstillende. I praksis hindrer den tusener av palestinere i det Dagbladet anser som en elementær menneskerettighet: Å avlegge stemme ved demokratiske valg. Israels anneksjon av byen er ulovlig, og palestinerne skal ha muligheten til å gjennomføre valg etter regulære prosedyrer der som i resten av de okkuperte områdene. Det er skandale ikke bare om palestinerne blir nektet å avholde valg i Jerusalem overhodet, men også om valgene igjen må følge disse prosedyrene i det kommende parlamentsvalget. Det bør også norske myndigheter gi klart uttrykk for overfor Israel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!