NÅR DE DØDE VÅKNER: Folk gispet da det den første hodeskallen ble avdekket på kirkegården under torget. 10 000-12 000 mennesker ble gravlagt i perioden 1642-1840.
NÅR DE DØDE VÅKNER: Folk gispet da det den første hodeskallen ble avdekket på kirkegården under torget. 10 000-12 000 mennesker ble gravlagt i perioden 1642-1840.Vis mer

Valg med lik i lasten

I Kristiansand er oppgraving av døde mennesker blitt en bisarr form for teater.

Kommentar

KRISTIANSAND (Dagbladet): Torsdag formiddag i forrige uke. På torget i Kristiansand, rett utenfor domkirken, er et område sperret av med nettinggjerde. På innsida graves det, på utsida står byens borgere med vantro blikk. Møysommelig børster en gjeng arkeologer med gule vester og beskyttelseshjelmer sand og støv av noe de har funnet i jorda.

Ut av støvet dukker en hodeskalle opp. Rødfarget, med en stor panne; dype, svarte øyehuler og en tydelig tanngard. Et flere hundre år gammelt lik, som brått oppleves nesten som en samtidig av dem som med skrekkblandet fryd står og ser på det hele.

Det minner om en scene fra «Hamlet». Men med nye replikker. Å parkere, eller ikke parkere, det er spørsmålet. Når de døde blir vekket opp på denne måten, er det fordi det sittende bystyret har vedtatt å bygge et nytt parkeringshus under torget, med plass til 450 biler. Bare ei uke før velgerne går til urnene ble dette omstridte vedtaket satt ut i livet.

Mange opplever hele situasjonen som et overgrep - på byen, og på de minst 10000 menneskene som er gravlagt under det som nå er torgets brusteinsdekke. Parkeringshusbyggingen er valgkampens overlegent heteste sak. Politikerne har diskutert dette i årevis, men først nå er det første spadetaket satt. Bakom synger Kvadraturens næringsliv, som håper på enda mer handel i sentrum (i stedet for Sørlandssenteret).

Frp, Høyre og KrF er pådrivere. Motstanderne, med Ap, SV og Rødt i spissen, håper på omkamp og argumenterer med at Kristiansands 87000 innbyggere allerede har landets beste parkeringstilbud, ja, at man har flere parkeringsplasser i sentrum enn Oslo.

Flere store, nye parkeringshus er bygd de siste åra, og mange av dem står tomme. Ikke engang på den populære «handelens dag» var det biler nok til å fylle opp byen. Ordførerkandidat Harald Furre fra Høyre slengte forleden ut en udokumentert påstand under en TV2-debatt med sin konkurrent Mette Gundersen (Ap) om at et flertall støtter byggingen av et parkeringshus. Lørdag trykte Fædrelandsvennen en rykende fersk meningsmåling som viser at 53 prosent er imot byggingen, mens bare 31 prosent sier ja.

Arkeologene ser på dette som et interessant prosjekt. De kan lære nytt om fortida. Men det er ikke derfor dette er satt i verk. Det dreier seg om å tjene markedet. Gi mulighet for økt fortjeneste. Prosjektet opprører folk. Den som hodeskallen tilhørte, sier ingenting. Er det en mann eller kvinne? Rik eller fattig? Ung eller gammel? Det som får folk til å grøsse, er at dette har vært et menneske av kjøtt og blod. For bare noen få år siden. Utbyggingen er blitt et absurd, dødens teater, midt på gata i sørlandsbyen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.