LEDERTROIKAEN: Senterpartiets nye ledere, første nestleder Ola Borten Moe, leder Trygve Slagsvold Vedum og annen nestleder Anne Beathe Tvinnereim.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LEDERTROIKAEN: Senterpartiets nye ledere, første nestleder Ola Borten Moe, leder Trygve Slagsvold Vedum og annen nestleder Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Valg uten seierherre

Etter selv å ha vunnet nestledervalget i Sp, mener Ola Borten Moe det er meningsløst å utrope noen som seierherre. Det kan tyde på en viss ydmykhet.

Kommentar

Forhåndstellingen til Ola Borten Moes støttespiller, Jostein Grande, stemte sånn noenlunde. Før det ekstraordinære landsmøtet mente han at om lag 175 av de drøyt 300 delegatene ville støtte Borten Moe i kampen om vervet som 1. nestleder. Det ble bare 160. Hans utfordrer, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, som hadde flertallet i valgkomiteen bak seg, fikk bare 142. Hun manglet altså ti stemmer på å vinne. Men gitt det faktum at alle delegatene før avstemningen visste at hun ville bli valgt til 2. nestleder dersom hun tapte første runde, gjorde utvilsomt at en del stemte taktisk. De ville beholde Borten Moe som stjernespiller og ressurs, men hadde ingen ting imot Tvinnereim i toppledelsen. Ingen kan vite hva resultatet hadde blitt om Tvinnereim i likhet med Borten Moe hadde gitt landsmøtet ett valg: 1. nestleder eller ingen ting.

Tilbake på valen er et splittet parti med ny ledelse. Trygve Slagsvold Vedum ble til stor begeistring og med mange fagre ord valgt til ny leder. Han er ansett som en samlende skikkelse, med sterk psyke og godt humør. Liv Signe Navarsete holdt sin avskjedstale med Predikerens ord: «Det er en tid for alt: En tid for ufred, en tid for fred.» Hun mante forsamlingen til å bygge opp om den nyvalgte lederen. Kanskje var formaningen rettet til et smalere publikum, en ikke navngitt nestlederkandidat. Aller helst ville hun sett at også Borten Moe hadde gått ut av ledelsen. Men det skal som kjent en kule til en trønder. Han fortsetter i sin nøkkelposisjon, og må nå bruke tid på å gjenvinne tapt tillit. Han opplevde tross alt å få nesten halve landsmøtet mot seg i en kampvotering.

Nå oppleves partisplittelser svært sterkt når situasjonen er slik som på Sp's ekstraordinære landsmøte i går. Når det rigges til kampvotering mellom to kandidater, blir det fortettet drama. Sjelden er et landsmøte så tabloid klippet. En lenge oppbygd spenning skal utløses. Men så, når avgjørelsen har falt, når noen har vunnet og andre tapt, inntreffer en ny virkelighet. Da forholder partiet seg til realitetene. I partiene respekteres normalt flertallsavgjørelser.

Gårsdagens kamp ble utkjempet med blanke våpen. Begge kandidater ville vinne. Begge framstilte seg som den beste og fikk støtte fra sine respektive tilhengere. Ingen «snakket ned» den kandidaten de ikke holdt med. Men mellom linjene lå det mye harme. Mangt som ble sagt kunne tolkes inn i «for» eller «mot» Borten Moe. Det hyppigst brukte argumentet for Tvinnereim var at hun spilte folk gode, motsatsen til det Moes motstandere mener om ham.

Borten Moe er av mange sett på som ondets rot, at det var han som gjorde Liv Signe Navarsetes jobb som partileder umulig, at han undergravde hennes autoritet. Han sa han tok på seg sin del av ansvaret for situasjonen som krevde et ekstraordinært landsmøte. Likevel ville et flertall la ham fortsette i nestledervervet. Argumentene for ham er han er kunnskapsrik, er sindig og rolig, har naturlig autoritet og et potensial for større oppgaver. I Senterpartiet betyr det også noe å være av «god slekt».

Så vi noe til skillelinjene mellom kandidatene og deres støttespillere? Ikke så mye. Liv Signe Navarsete var noe skarpere i sine angrep på det blåblå Fremskrittspartiet, det blå Høyre og det halvblå Venstre. «Tre blå partier er mer enn nok», som hun sa. Borten Moe nøyde seg med å slå fast at seks måneder uten Senterpartiet i regjering viser at partiet trengs mer enn noe gang, med henvisning til deler av den nye regjeringens politikk. Han var litt forsiktigere i sine angrep på høyrepartiene. Men selv mener han at hans budskap «høres likt ut som Liv Signe sitt».

Med et ordinært landsmøte rundt neste sving, i 2015, kan vi ikke utelukke nye runder med spill og manøvreringer. Men trolig vil den nye Sp-ledelsen forsøke å bruke kreftene utad. De vil utfordre regjeringen, slåss for hver tollsats og hver kommune og kjempe mot at dyrkbar jord havner under asfalt og kjøpesentre.

Den siste tida er det bare Trygve Slagsvold Vedum som har brukt kreftene sine på den måten i fyrig strid i Dagsnytt 18. De andre har hatt nok med å slåss med hverandre. Nå er den kampen avgjort. Med plaster i panna kan de nå gå løs på sine motstandere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.