DEBATT

Bemanningsbransjen:

Valgene som ble tatt i byggebransjen etter finanskrisen bør ikke friste til gjentakelse

Kortsiktige lavlønnsstrategier og økt innleie er ikke veien å gå.

STREIK: I går streiket fagbevegelsen med krav om å forby bemanningsforetak i byggebransjen i fem fylker rundt Oslofjorden. Her fra demonstrasjonen utenfor Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
STREIK: I går streiket fagbevegelsen med krav om å forby bemanningsforetak i byggebransjen i fem fylker rundt Oslofjorden. Her fra demonstrasjonen utenfor Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I går streiket fagbevegelsen med krav om å forby bemanningsforetak i byggebransjen i fem fylker rundt Oslofjorden. De berørte fagforeningene forteller om en bransje der faste ansettelser fortrenges til fordel for innleie og midlertidighet, der det blir stadig færre organiserte på arbeidsplassene og hvor det i kjølevannet av denne utviklingen har oppstått store problemer med sosial dumping, lavlønnskonkurranse og arbeidslivskriminalitet.

Denne utviklingen tok for alvor fart etter finanskrisen, som rammet byggebransjen hardt. Fra 2008 til 2010 gikk antall sysselsatte innen bygg og anlegg ned med over 11 000. Da bransjen igjen kom på bena økte antall sysselsatte igjen, men samtidig tok bruken av innleide arbeidstakere seg kraftig opp.

Ifølge Fafo har veksten i bemanningsbransjen etter finanskrisa først og fremst kommet innen bygg og anlegg. NHO Service organiserer drøye halvparten av utleiemarkedet innen bygg og anlegg. Deres medlemsbedrifter økte omsetningen med over 200 prosent fra 2009 til 2016. Et skifte i konjunkturene bidro til store strukturelle endringer i byggebransjen.

Fallet i oljepris i 2014 og 2015 førte til fall i investeringer og etterspørsel, og sysselsettingen gikk ned i relaterte næringer. Ifølge SSB gikk sysselsettingen knyttet til petroleumsvirksomhet ned med 50 000 fra 2013 til 2016. Nå ser det ut til at jobbveksten for hele økonomien sett under ett kan være på vei opp, selv om det er for tidlig å slippe jubelen løs. De siste tallene viser samtidig at en stor del av veksten vi nå ser kommer innen utleie av arbeidskraft.

I SSB-termer sorterer utleie av arbeidskraft under det som kalles 'Forretningsmessig tjenesteyting'. Denne næringen står for bare fem prosent av sysselsettingen i Norge. Men likevel sto den for hele 38 prosent av sysselsettingsøkningen siste kvartal. Ifølge SSB skyldes denne økningen i stor grad vekst i utleie av arbeidskraft. Omsetningsindeksen for næringstjenester viser det samme bildet, med den sterkeste veksten innen utleid arbeidskraft på fem og et halvt år.

En bransje som skal bygge seg opp etter en vanskelig periode står overfor et veivalg, slik byggebransjen gjorde etter finanskrisen. Når prisene presses, og mange ønsker jobb, kan det være fristende å velge en lavlønnsstrategi, og en bedriftsmodell der forpliktelsene overfor arbeidstaker er små. Situasjonen i dagens byggenæring viser hvor kortsiktig en slik løsning er.

Klassekampen skrev i går om et verft på Vestlandet som har valgt å leie inn arbeidstakere fra et polsk bemanningsbyrå, framfor å la permitterte arbeidstakere komme tilbake til bedriften.

Norske eksportbedrifter har klart seg i møte med internasjonal konkurranse til tross for et høyere kostnadsnivå, takket være et kompetansenivå som har gitt høy produktivitet. Dersom kortsiktige lavlønnsstrategier og økt innleie erstatter faste jobber og satsing på kompetanse, vil det få store konsekvenser for norsk arbeidsliv og økonomi.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer