- Valgerd er impotent

Valgerd Svarstad Haugland får så ørene flagrer av teaterfolk etter at regjeringen i sitt budsjettforslag droppet nytt teaterbygg i Tromsø.

- Vi er rasende. Dette er en skam. Det bekrefter bare at vi har en fullstendig impotent kulturminister i dette landet, nei, ikke impotent, men uinteressert, det er enda verre, tordner instruktør og tidligere Nationaltheatret-sjef, Stein Winge.

I over tretti år kjempet Hålogaland Teater for eget teaterhus i Tromsø. Da tomta var klar, huset tegnet og regional finansiering i boks, valgte regjeringen å stryke bygget fra sitt forslag til statsbudsjettet.

- Blir forbannet

Winge, skuespiller Bjørn Sundquist og scenograf John-Kristian Alsaker er blant dem som er opprørt:

- For meg er dette også en nord-sør-konflikt. Siden midten av 80-tallet er det brukt 450 millioner kroner på teaterbygg her i landet, mens nord for Trondheim finnes det ikke et eneste teaterbygg. Jeg blir forbannet, men samtidig lei meg. Det føles ydmykende. Man føler seg mindre verdt. Ildsjelene på Hålogaland Teater har stått på i tretti år, snart orker de ikke mer, sier Sundquist.

- Interessen for å jobbe i Tromsø blir mindre og mindre fordi forholdene er så dårlige og man må inngå så mange kompromisser, sier Alsaker.

Giske-krav

I dag holder Hålogaland Teater (HT) til i byens kulturhus, som de deler med mange andre aktiviteter. Femten forslag til nytt teaterhus har vært prosjektert og skrinlagt opp gjennom åra. I 1998 vant Vulkan Arkitekter AS konkurransen om nytt bygg med prosjektet Jor, og Tromsø kommune ga en tomt. 14. juni i år ble forprosjektet godkjent av Kulturdepartementet, Troms fylkeskommune og Tromsø kommune med en kostnadsramme på 237 millioner kroner. Kommunen og fylkeskommunen påtok seg kostnadene med detaljprosjekteringen i visshet om at departementet ville komme med sin forpliktende bevilgning i statsbudsjettet for 2003. Det gjorde staten ikke. Over helga starter budsjettforhandlingene, og Ap's Trond Giske stiller til forhandlingene med krav om et starttilskudd for byggingen av det nye teaterhuset.

Markering i dag

- Vi står ved en korsvei, vilkårene for scenekunst i Nord-Norge har vært dårlige og vi går på sparebluss. Vi trenger dette huset, sier teatersjef på HT Nils Johnson.

I dag er han i Oslo for å holde en markering foran Stortinget. Sven Nordin, Ellen Horn, Bjørn Sundquist, Jørn Hoel, Iren Reppen og Lars Andreas Larssen er blant dem som stiller opp. Johnson ankommer hovedstaden med over 7000 underskrifter han håper å få overrekke statsråden.

- Jeg er lei meg for at vi ikke fant rom for det nye bygget i budsjettet. Det var det verste av de tingene jeg måtte stryke i årets budsjett. Vi har måttet prioritere knalltøft, men dette betyr absolutt ikke at prosjektet er skrinlagt, det er utsatt, sier kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

- Dette er ikke kulturministerens feil alene. Hun har jo faktisk kjempet for denne saken, sier Johnson.

TRE SINTE MENN: - Vi er rasende. Det fins ikke et eneste teaterhus nord for Trondheim i dette landet, nå må Tromsø få teaterhuset sitt, tordner Bjørn Sundquist, Stein Winge og John-Kristian Alsaker. I dag klokka 14 er Sundquist blant dem som deltar i en markering for teaterhuset på Dasslokket i Oslo.