Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Valgerd fikk rett

Ingen at Dagfinn Høybråten ikke ble advart.

Valgerd Svarstad Haugland advarte mot at homofilidebatten kunne støte velgere.
Valgerd Svarstad Haugland advarte mot at homofilidebatten kunne støte velgere. Vis mer

KRF-NESTLEDER Inger Lise Hansen var uvanlig offensiv, da hun i fredagens Dagbladet refset partileder Dagfinn Høybråten og krevde oppvask i partiet. Hun hadde god grunn. Kristelig Folkeparti endte på 5,5 prosents oppslutning ved valget, og Hansen ser veien mot
sperregrensen hvis partiet fortsetter i samme kurs. Nestlederen vil tilbake til «det rause folkepartiet vi har vært tidligere.»

DAGFINN HØYBRÅTEN GJORDE en helt ok valgkamp. Partilederen lyktes i å framstå som en hjertevarm forsvarer av de svakestes rettigheter, med et oppriktig engasjement for de fattige. Ingen er i tvil om hva KrF mener om ekteskapsloven og den kristne formålsparagrafen i skolen. Partiet lyktes i å hente stemmer fra begge de andre sentrumspartiene.
Likevel mistet de flere velgere til Arbeiderpartiet og til Fremskrittspartiet. De tidligere KrF-velgerne begrunnet partiskiftet med tunge, politiske saker; skole, kriminalitet, eldreomsorg og samferdsel. Disse sakene har ikke partiet valgt å profilere seg på. Da mangeårig kommunerepresentant og tidligere ordførerkandidat i Gran Knut Lehre trakk seg fra KrF på talerstolen torsdag, var det nettopp dette som var begrunnelsen: «Partiet er for snevert,» sa Lehre og kritiserte fokuset på ekteskapslov og formålsparagraf. «Vi er ikke et trossamfunn, men et politisk parti.»

INGEN KAN SI at Dagfinn Høybråten ikke ble advart. Inger Lise Hansen høres ut som et ekko av hans forgjenger Valgerd
Svarstad Haugland. Hun vil ikke si det selv, men det var hun som fikk rett. Da hun overlot ledervervet til Dagfinn Høybråten, advarte hun mot et smalere og mørkere parti. Den gang var det den pågående homodebatten hun kritiserte, den kunne føre til at Kristelig Folkeparti mistet mer liberale velgere. Som hun sa til Bergens Tidende: «Min visjon som leder var at partiet også skulle nå ut til velgere med et annet ståsted.»

DET RAUSE FOLKEPARTIET var Valgerd Svarstad Hauglands parti. Som KrF-leder var hun kjent som en raus, rødvinsdrikkende feminist, som presiserte at du ikke engang må være kristen for å stemme KrF. Som kontantstøttens mor lyktes hun med budskapet om valgfrihet til barnefamiliene, og under hennes ledelse fikk Høybråten sin store politiske suksess i røykeloven. Den nåværende kirkevergen i Oslo ledet partiet til historisk høy oppslutning.

«VALGERD-EFFEKTEN» var et faktum, «Dagfinn-effekten» skulle redde partiet etter det svake valgresultatet i 2003. Da hadde regjeringsslitasjen slått inn med kritikk mot høyredreining av partiet, samtidig som den såkalte Medhaugsaken hadde gitt KrF hard medfart i mediene. Svarstad Haugland måtte gå av som leder, mens Bondevik fortsatte som statsminister. KrF skulle nå framstå som et «tydeligere verdiparti», og valgte Høybråten som leder blant annet fordi han hadde en sterkere troverdighet hos mørkemennene i partiet. Hva slags tydeliggjøring Høybråten står for, har imidlertid vært lite tydelig for velgerne.

Hvis kampen for forkynnelse i skolen og mot homofiles rett til å gifte seg er begrunnelsen for KrFs eksistens, er valgresultatet velgernes spørsmål om partiet har livets rett.

Følg meg på Twitter: @martineaurdal

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media