-  Valgerd smakte godt

Shabana Rehman har gjort det igjen. I går kveld tungekysset hun Valgerd Svarstad Haugland for åpen scene. To minutter seinere dro hun ned buksa og viste rumpa til alle.

HAUGESUND (Dagbladet): Den norsk-pakistanske komikeren, skribenten og forfatteren utførte stuntet i forbindelse med en tale hun holdt foran premieren på festival-åpningsfilmen «Import eksport».

I salen satt flere hundre spesielt inviterte gjester - blant dem kulturminister Svarstad Haugland, festivalsjef, ordførere, skuespillerne i filmen og filmfolk fra inn- og utland.

Kysse

Kysse-stuntet skjedde med Valgerd Svarstad Hauglands vitende og vilje. Hun tok imot invitasjonen da Shabana ropte henne opp til scenen på følgende måte:

-  Jeg vil invitere kulturministeren opp hit for å gi meg et kyss!I det en lett forfjamset Svarstad Haugland reiser seg og kommer mot henne, sier Shabana for åpen mikrofon:

-  Valgerd, jeg kan love deg at du får flere stemmer på det - og kanskje du mister noen også! Hvis du ikke gir meg et varmt og heftig norsk-pakistansk kyss nå - så tar jeg kungfu-dansen igjen (en dans hun hadde framført idet hun gikk på scenen minutter tidligere).

Men Valgerd stilte sporty opp. Dermed klinte Shabana til og ga henne et rimelig heftig kyss - med åpen munn, så det ut til. En åpenhet som kulturministeren bare sånn halvveis vred seg bort fra.

-  Det var ild i Valgerd. Og hun smakte godt, sa Shabana Rehman til Dagbladet etterpå.

Ante ingenting

Kulturministeren sjøl sa dette til Dagbladet etterpå:

-  Jeg ante ingenting på forhånd. Men dette var bare artig. Jeg håper bare at alvoret i budskapet hennes ikke drukner i ablegøyene. For det hun snakket om før hun inviterte meg til å kysse, var viktig.

-  Hva synes du om at Shabana kort etter dro ned buksa og viste dere rumpa?

-  Det var ikke morsomt. Jeg tok ikke anstøt av det, altså. Synes bare det virket litt russerevy-aktig.

-  Se på dette

Dette sier Shabana Rehman rett før hun drar ned buksa på sitt for aftenen svært korrekte pakistanske antrekk (hun uttaler seg med referanse til turbulensen rundt kyssescenen mellom pakistansk jente og norsk gutt i filmen «Import eksport», som publikum snart skal få se):

-  Jeg tror ikke det er sant at et kyss mellom nordmenn og pakistanere er kontroversielt lenger. Valgerd viste oss dette helt tydelig (latter fra salen, red.). Men hvis jeg skal vise dere noe som er kontroversielt blant pakistanere i dag - så se på dette!

Og dermed snur hun ryggen til publikum, ranger ned buksa og bøyer seg fram. Hele seansen er over på fire sekunder. Publikum tror ikke det de ser. Et flertall setter i et latterbrøl, før Shabana tar mikrofonen og sier:

-  Med dette vil jeg presentere filmens produsent, Egil Ødegård. Velkommen opp!

Stunt og satire

I går kveld ville ikke Shabana Rehman kommentere de to episodene, utover å si følgende til Dagbladet:

-  Det var politisk satire og stunt.

I talen sin, før hun kysset og viste rumpe, sa Shabana blant annet dette:

-  Jeg har et kjemperaseri. Jeg er dritforbanna (...) Vi lever i ei tid med kulturkonflikter som ikke bare handler om tvangsekteskap (som i filmen, red.anm), men om selvmordsbombere, knivdrap på regissører, gjengvoldtekter av seksuelt selvstendige piker. Det handler om drapstrusler, voldstrusler, trusler om utstøtelse, bank, skilsmisse og barnekidnapping.

Shabana utfordret regissører og filmfolk til å gripe fatt i denne hverdagen og gjenspeile den - ikke som på 70-tallet gjemme disse kulturproblemene bort. Hun hyllet filmer som «Mot veggen», «Delilah sa», «Øst er øst» og «Bend it like Beckham»:

-  Filmer som blør med et smil om munnen. Feelbad-komedier som viser det tragikomiske i begrepet «frihet», mente Shabana.

-  Tok den for langt

Men ikke alle hadde sans for stuntene hennes. Khalid Hussain, som satt spent i salen og ventet på premieren på sin første helaftens norske spillefilm, ante ingenting om hva som kom. Ikke kjente han Shabana fra før heller. Etterpå sa han dette:

-  Jeg er ikke sur. Men jeg synes hun tok den for langt.Iram Haq, som spiller den kvinnelige hovedrollen i «Import eksport» og er en bekjent av Shabana Rehman, tenkte lenge før hun svarte Dagbladet slik:

-  Jeg skjønte ikke hva det hadde med filmen å gjøre. Men hun var veldig fin i pakistanske klær.

Tungekyss og rumpeshow: Shabana Rehman valgte å sjokkere igjen da hun ble invitert til å åpne verdenspremieren av Khalid Hussains norske debutfilm "Import Eksport" på filmfestivalen i Haugesund i går kveld. Etter å ha kysset kulturminister Valgerd Svarstad Haugland på munnen, viste hun publikum rumpa. 26. april 2004 hisset hun på seg mulla Krekar da hun løftet ham i været etter en debatt på utestedet Smuget i Oslo.