ValgerdOver grensa

Lider ministeren av forfølgelsesvanvidd? Eller har hun bare ei søster i Halden?

ALT LYKKES IKKE

for denne regjering. Først fører den en prispolitikk som tvinger norske forbrukere lukt til Svinesund og Systembolaget der. Så mobber statsråden for verdens minste regjeringsparti prisbevisste minstepensjonister for å være en ynkelig flokk tullinger på harrytur. Så får kulturminister Valgerd Svarstad Haugland egen spalte i nyhetsavisa Se og Hør, som øyeblikkelig avslører at spaltisten har ei søster i Halden. Og enda verre: sammen drar de to søstrene Snuse på tur over svenskegrensa (det er som kjent poenget med å bo i Halden) og kjøper fjorten kilo kyllingvinger, ei midtribbe, tre kilo indrefilet, fire bokser skinke og et helt brett med boksecola - hvis jeg kjenner søsteren til kulturstatsråden rett.

EN ARTIG HISTORIE,

spør du meg. Selveste regjeringsmedlemmet tatt på fersken med lomma full av medisterpølser og General-snus eller hva det nå er Valgjerd er hekta på. Selveste motstanderen av harryturer til Sverige, i alle fall på en hellig skjærtorsdag, hvis du husker, men nå på tærne over parkeringsplassen hos Nordby, Sverige med handlevogn, nyslipt plastkort, finlandshette og tidenes frommeste ønske om at pliiis, du der oppe i det høye, ikke la noen kjenne meg igjen nå. Ikke la mannen der borte, han sleske drittsekken med fotoapparatet, en pall øl under armen og en halv gris over skuldrene være en kollega fra politisk avdeling i Se og Hør. Jeg lover å være snill hele uka, hører du?

FORTSATT EN ARTIG

historie. For se her, folkens, regjeringen bidrar selv til handelslekkasjen. Mine damer og herrer, ta vel imot henne, Valgerd Svarstad Haugland, matflyktningen med kurven full av politisk ukorrekt billigmat fra EU, falukorv, pizza og et par never rustne padder fra godisbingen. For hva sier du nå, Valgerd? Mumle, mumle, sa du? Som sagt, fortsatt en artig historie. Inntil utenrikspolitisk sjefredaktør i Se og Hør, Odd Nelvik, legger internasjonale perspektiver på saken for å vise regjeringen at nyhetsavisa fortjener momsfritak. «En statsråd opphører ikke å være statsråd idet hun krysser landegrensen,» tordner han som om Valgerd er tatt i tollen med en trailer tungtvann og metanolinfisert smuglersprit. Som om kravet til samsvar mellom liv og lære hos et regjeringsmedlem må være så absolutt at vi ikke lenger behøver å kjenne igjen en bagatell når vi ser den.

EKKELT, SA VALGERD

da hun ble ferska. Problemet er at hun skulle stoppet der. Flaut, ekkelt, pinlig, whatever. I stedet har en rasende Valgerd flyttet en artig historie opp på det utilgivelig latterlige plan. Nå flerres i stedet lufta mellom medieministeren og hennes redaktør, hjørnesteinen i norsk politisk journalistikk, Odd Nelvik, av påstander og beskyldninger vi ellers forbinder med tilstanden i Midtøsten. På den annen side koster en diger pose frosne kyllingvinger nesten ingenting i Sverige. Rydd førstesida.