FAVORITTEN: Petro Porosjenko er storfavoritten i det ukrainske presidentvalget. Søndag stemte han i et stemmelokale i Kiev sentrum. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
FAVORITTEN: Petro Porosjenko er storfavoritten i det ukrainske presidentvalget. Søndag stemte han i et stemmelokale i Kiev sentrum. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer

Valget er en seier for Ukraina

Det ukrainske valget er et mobiliseringsvalg for landets enhet.

Kommentar

KIEV (Dagbladet): Til tross for at rundt seks millioner velgere er fysisk hindret fra å stemme i dagens valg. Til tross for en borgerkrig i øst. Presidentvalget er en seier for Ukrainas enhet. Grunnen er at folk i Kiev, og i store deler av Ukraina, har strømmet til valgurnene. Mobiliseringen skyldes at folk vil ha klarhet, og en avgjørelse allerede i første valgomgang. Mange av velgerne stemmer på favoritten Petro Porosjenko, av taktiske grunner, rett og slett for å få en avgjørelse i dag. For å få slutt på fornemmelsen av at Ukraina seiler lederløst av gårde. Valgdagsundersøkeser ga Porosjenko en oppslutning på fra 55 til 57 prosent. Tidligere statsmnister Julia Timosjenko fikk en oppslutning på rundt 12 prosent, og takket sine tilhengere for innsatsen med nederlag i blikket.

- Jeg har stemt på Porosjenko. Vi må samle oss om en kandidat. Det er viktig at vi får en avgjørelse idag, sier Olga Kosareva til Dagbladet utenfor valglokalet midt i sentrum av Kiev, med parlamentet, Radaen, og regjeringskvartalet som nærmeste nabo.

INNE I VALGLOKALET er det stort oppstyr. Der er Petro Porosjenko selv i ferd med å avgi sin stemme.

- Da blir det i hvert fall to stemmer for Porosjenko, sier Olga Kosareva, og smiler lurt.

Men det blir nok mange flere. 25 prosent av velgerne hadde stemt før klokka 12.00, opplyser Den sentrale valgkommisjonen. Viktoria Siumar, nestleder i Det nasjonale sikkerhets og forsvarsrådet sier det er rekordstor valgdeltakelse.

- Vi får informasjon fra hele landet om rekordstor valgdeltakelse. Den store valgdeltakelsen er ukrainernes svar til dem som de siste tre månedene, uten å spare noen krefter, prøvde å ødelegge den ukrainske staten, og kreve utenlandsk styre. Svaret er overbevisende, skriver Siumar på sin Facebook-side.

SOLA HANG HØYT over Ukraina mens velgerne strømmet til valglokalene tidligere idag, før et voldsomt regnskyll rant ned over Kiev og velgere i kø. Et av Europas store land, med sin vanskelige historie, er i ferd med å bli modent etter selvstendigheten som kom med Sovjetunionens oppløsning i 1991. Men nå virker det som om den russiske annekteringen av Krim, og det den ukrainske regjeringen oppfatter som den russiske innblandingen i opprøret i Øst-Ukraina er i ferd med å samle Ukraina. Selv om spenningene mellom øst og vest slett ikke er borte, så er oppfatningen om at Ukraina er ett land i ferd med å støpes i sement. Alt godt hjulpet av de siste månedenes russiske aggresjon.
 
HVIS POROSJENKO får mer enn 50 prosent av stemmene når valglokalene stenger klokka 20.00 idag så er det en stor seier for Ukrainas nasjonale enhet. Det de politiske klasser vil diskutere i dagene som kommer er hvordan velgeroppslutningen har vært i Ukrainas forskjellige regioner. Opprørsfylkene som Donetsk og Lugansk blir vanskelige å vurdere fordi mer enn 50 prosent av velgerne der har vært fysisk forhindret fra å stemme. I millionbyen Donetsk sørget den pro-russiske militsen som har tatt kontroll over byen for at ikke et eneste valglokale var åpent. Og mage velgere som i utgangspunktet har villet stemme har ikke stemt fordi de har vært redde for å gå til et valglokale, på grunn av de væpnede mennene.

MEN DET VIL også være stor spenning knyttet til velgeroppslutningen i storbyer som Odessa og Kharkov, der befolkningen tradisjonelt har vært delt omtrent på midten i det ømtålelige spørsmålet om språk og kultur; hvor nært folk føler seg russisk språk og kultur. Hvis det også her er snakk om en velgermobilsering, vil det bli oppfattet som en stor seie for tanken om Ukraina som ett land.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.