Større kommuner: Dersom man er opptatt av reell demokratisk styring og kontroll, er svaret større kommuner, skriver Rune Aale-Hansen. Foto: Privat.
Større kommuner: Dersom man er opptatt av reell demokratisk styring og kontroll, er svaret større kommuner, skriver Rune Aale-Hansen. Foto: Privat.Vis mer

Valget handler ikke om kommunesammenslåing. Men det burde gjøre det

Høstens valg handler om hvordan vi ønsker at kommunen og de kommunale tjenestene skal utvikle seg.

Meninger

Kommunevalget står for døra, og hedersordene regner over oss om hvor viktig lokaldemokratiet er. Velgerne skal sette sammen de demokratiske styrene som får ansvar for utvikling av tjenestetilbudet vi ønsker oss: eldreomsorg, sosiale tjenester, brannvernberedskap, helsetilbud, barnehager, skoler osv.. I tillegg er kommunestyrene arbeidsgivere for sine kommunalt ansatte, og bør således være bevisst på å utøve god personalpolitikk med rom for kompetansebygging og karriereutvikling.

Det er ikke småtterier.

Med tanke på alle løftene som gis - hvem stiller spørsmål om de er gjennomførbare? Har kommunen kapasitet til å oppfylle hvert eneste? Er virkelig en liten kommune med noen få hundre innbyggere i stand til å sikre en effektiv renovasjonsetat, et velfungerende barnevern, et godt folkebibliotek, idrettsanlegg, eldresenter, ungdomsklubb mm.? Svaret er nei. Det unnvikende svaret er: Derfor oppretter vi interkommunale selskaper, interkommunale tjenester, og samarbeider med andre kommuner for å klare det.

Det siste høres fint ut, men er det det? Hva skjer med det demokratiske ansvaret som velgerne har gitt de folkevalgte? Det pulveriseres og skyves lenger vekk fra velgerne. De folkevalgte får et indirekte ansvar for de interkommunale tjenestene. Det gjør det samtidig lettere for ordføreren og andre folkevalgte å skylde på «IKS-et» når noen er misfornøyd med tjenesten som tilbys.

Dersom man ønsker å sikre grunnlag for å kunne ivareta et stadig mer krevende velferdstilbud til borgerne, dersom man er opptatt av å sikre gode arbeidsmuligheter for de kommunalt ansatte, og ikke minst, dersom man er opptatt av reell demokratisk styring og kontroll, er svaret større kommuner som er tilstrekkelig ressurssterke til å klare dette.

Kommunevalget handler egentlig ikke om kommunesammenslåing, men burde gjøre det. Åpenbart er det flere partier som trenger en liten korrigering fra velgerne på hvordan de ønsker at lokalsamfunnet skal utvikle seg. Nei, det er ikke viktig for folk å kunne gå til rådhuset. Når gikk du dit selv sist? Det folk trenger er gode velferdstjenester, og folkevalgte som kan stilles direkte til ansvar for utviklingen av dem. Og kommunikasjonen - den tar vi gjerne digitalt eller via telefon.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.