Valget i Brasil er helt åpent

Det er fullstendig dødt løp mellom sittende president Dilma Rousseff og utfordreren Aécio Neves foran presidentvalget i Brasil 26. oktober.

VALG-GRØSSER: President-valget i Brasil har blitt mer spennende en noen hadde forestilt seg. Sittende president, Dilma Rousseff (til venstre), og utfordreren, Aécio Neves, ligger side om side på meningsmålingene. De møttes sist til en duell tirsdag i fjernsynskanalen Bandeirantes fra São Paulo, hvor de slynget anklager mot hverandre. Foto: REUTERS / Scanpix / Paulo Whitaker
VALG-GRØSSER: President-valget i Brasil har blitt mer spennende en noen hadde forestilt seg. Sittende president, Dilma Rousseff (til venstre), og utfordreren, Aécio Neves, ligger side om side på meningsmålingene. De møttes sist til en duell tirsdag i fjernsynskanalen Bandeirantes fra São Paulo, hvor de slynget anklager mot hverandre. Foto: REUTERS / Scanpix / Paulo WhitakerVis mer
Kommentar

«Teknisk uavgjort», skriver storavisa O Globo i Rio de Janeiro. Denne valgkampen har vært mer spennende enn noengang etter det militære diktaturets fall i 1985. Inntil nylig tok nesten alle et gjenvalg av Dilms Rousseff for gitt.

To meningsmålinger, som kom natt til torsdag europeisk tid, fra instituttene Datafolha og Ibope viser begge 45 prosent oppslutning for Aécio Neves og 43 prosent for Dilma Rousseff. Det er helt likt innenfor feilmarginene. Legger man til side de usikre velgerne gir målingene 51 prosent for Neves og 49 prosent for Rousseff.

Sittende president, Rousseff, fra Arbeidernes Parti (PT), forsøker å bli gjengvalgt. Hun overtok embetet i 2011 og etterfulgte Luiz Inácio «Lula» da Silva fra det samme partiet. Valgseieren for Lula i 2002 var et tidskille i brasiliansk politikk og gjennombruddet for det sosialistiske venstrepartiet PT.

Fra Lula overtok 1. januar 2003 satte han i gang sosiale tiltak som «Fome zero» («Null sult») og «Bolsa familia» («Familieposen»), som løftet tjue millioner brasilianere ut av fattigdommen. Dette har skaffet partiet en trofast velgerskare, særlig i nord og nordøst. Dilma fører valgkamp for å forsvare disse tiltakene.

Neves er tidligere guvernør fra delstaten Minas Gerais og tilhører Brasils Sosialdemokratiske Parti (PSDB). Han er den politiske arvingen etter Fernando Henrique Cardoso, bare kalt FHC, som var Lulas forgjenger som president. Cardoso gjorde slutt på hyperinflasjonen og fikk økonomien i orden mens han styrte på 1990-tallet. Han både skapte det økonomiske grunnlaget for Lulas sosiale tiltak og han innledet dem.

Aécio Neves er også barnebarnet til Tancredo Neves, som ble valgt til landets første president etter diktaturet, men som døde før han ble innsatt.

PT og PSDB har fullstendig preget politikken i mer enn tjue år. Men begge partiene har vært nødt til å finne støtte fra andre partier i Kongressen for å få gjennom sin politikk. Og der spiller mange av de «gammeldagse» partiene med sine kravstore «småkonger» en viktig rolle. Venstresosialistiske PT har pragmatisk tilpasset seg markedsøkonomien. Sosialdemokratiske PSDB har støtte fra de såkalte markedskreftene, fra næringslivet, og står sterkest blant velgerne i de rike landsdelene i sørøst og sør.

Kampen mellom arven etter Lula og forkjemperen for mer markedsøkonomi kan måtte avgjøres med målfoto.

Valgkampen har fått et bittert preg etterhvert. I holmgang mellom de to i fjernsyn tirsdag kveld utvekslet de anklager om korrupsjon, løgner og nepotisme. Rousseff snakket til den lavere middelklassen, som har kommet opp fra fattigdommen. Hun advarte mot økende arbeidsledighet og mot å svekke det sosiale nettverket som PT har bygd opp under tolv års styre.

Men Neves har forpliktet seg til å videreføre mye av dette, gjennom et forlik med miljøforkjemperen Marina Silva, som falt ut i første valgomgang, og nå støtter Neves. Han vil likevel åpne markedet mer for å skape vekst i økonomien, som nå opplever svak vekst. Og Dilma klarer ikke å temme prisene som løper løpsk, mener Neves.

Neves anklaget Rousseff for å fare med løgn om hans økonomiske politikk. Han angriper henne også for en korrupsjonsskandale i statsoljeselskapet Petrobras, hvor påtalemakta mener penger, såkalte «bompenger», ble betalt til PT når selskaper fikk tildelt kontrakter med Petrobras. Rousseff var tidligere styreleder i statsselskapet.

Rousseff anklager Neves for å la lagt en flyplass like ved gården til onkelen mens han var guvernør. Og hun anklager ham for å ha ansatt ei søster, onkler og søskenbarn i offentlige stillinger.

Ingen av de to kamphanene kom ut som vinner fra denne tvekampen, mener politiske iakttakere.

Neves har fått støtte fra Silva og Brasils Sosialistparti (PSB), som hun stilte opp for, men de politiske analytikerne er uenige om i hvilken grad hennes velgere vil følge henne. Silva har en lang politisk løpebane bak seg i PT. Hun var miljøvernminister under Lula. Men hun tapte slagene om de grønne verdiene mot Dilma og de andre «industrisosialistene» i partiet og meldte seg ut.

Silva kommer fra fattige kår i utkanten og lærte seint i livet å lese og skrive. Men hennes velgere er mer velstående, har høyere utdanning og bor oftere i storbyene enn gjennomsnittet. De likner på de ungdomsopprørerne som gikk ut i gatene i storbyene og protesterte mot sløsing foran verdensmesterskapet i fotball og den kommende Olympiaden. De avviste hele den herskende politiske eliten.

Nå står to medlemmer av den herskende politiske eliten mot hverandre. Og valget kan bli avgjort på målstreken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.