IKKE DEMOKRATISK? Valgresultatet i Israel medførte en rekordandel kvinner og arabere blant de 120 representantene til Knesset, skriver Israels ambassadør i Norge. Foto: Torbjørn Grønning
IKKE DEMOKRATISK? Valgresultatet i Israel medførte en rekordandel kvinner og arabere blant de 120 representantene til Knesset, skriver Israels ambassadør i Norge. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

Valget i Israel kunne ikke blitt mer demokratisk

Den som måtte antyde at Israel ønsket sikkerhet heller enn demokrati unnlot å sjekke fakta.

Meninger

Det var ikke uventet at norske medier reagerte på valget i Israel 17. mars med en overflod av nyhetssaker og kommentarer. I noen av sakene kunne man få inntrykk av at skribentene hadde bedre innsikt enn den israelske velger i hva som var det riktige og til det beste for han eller henne. En artikkel hevdet at «velgerne valgte å stemme imot sine egne interesser». En annen sak mente at «Israel valgte mellom sikkerhet og demokrati» (med et hint om at det første var å foretrekke). Stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell uttalte i et intervju at «Valgresultatet i Israel er et av de tristeste på lang tid». Sammen med Marte Gerhardsen i Agenda skrev han en kronikk som ble publisert i denne avisa 19. mars der det ble argumentert for at det internasjonale samfunnet må «finne nye grep for å få fredsprosessen videre». Solhjell og Gerhardsen anbefaler de politiske partiene i Norge å «anerkjenne Palestina som egen stat». Forslaget ble merkelig nok referert til det å «tenke nytt,» som om dette ikke har vært en velkjent posisjon lenge før valget, og dermed med liten relevans til det faktiske valgresultatet.

Hva slags nytenkning mangler så absolutt i disse artiklene? Det er et genuint og helhetlig forsøk på å forstå det israelske tankesett. En slik forståelse er avgjørende for å kunne fremme reelle og holdbare løsninger til konflikten mellom Israel og dets naboer, ikke kun med palestinerne, men også de som i tiår har nektet å akseptere eksistensen av den jødiske staten. Antakelsene som ligger til grunn i mange av sakene som dekket det israelske valgresultatet antar at israelere er som en flokk sauer, eller rett og slett dumme, fordi de ikke vet hva som er best for seg selv og sine egne interesser. Slike holdninger er ubehagelige og uheldige, og er basert på en kombinasjon av nedlatenhet, arroganse og fiksering. Den som måtte antyde at Israel ønsket sikkerhet heller enn demokrati unnlot å sjekke fakta - valgdeltakelsen var på mer enn 72 prosent, noe som er høyere enn i de fleste vestlige demokratier. Valgresultatet medførte en rekordandel kvinner og arabere blant de 120 representantene til Knesset (parlamentet). Det kan ikke bli stort mer demokratisk enn det.

Det er lett å skrive om «En seier for frykten» når man sitter behagelig ved den vakre Oslofjorden. Dessverre er det tydelig at det er vanskeligere å sette seg inn i den situasjonen som israelere befinner seg i. Det å forstå og ta inn over seg hvor frykten kommer fra, og dermed se at frykten ikke er innbilt, men basert på en reell virkelighet. Ikke minst det å kunne klare å relatere seg til nettopp denne opplevde frykten og andre bekymringer, heller enn å slavisk holde fast ved repeterende formler som «anerkjenn Palestina». Denne tilnærmingen bidrar lite til en ekte, dyptgående diskusjon, men resulterer derimot i å gjøre skade på mulighetene for å fremme en varig løsning.

Tenke nytt? Vi vil se originalitet den dagen vi opplever en debatt som også forholder seg til den legitime frykten og de bekymringer erfart av israelere som står ovenfor en region preget av vold og kaos. Det vil være annerledestenkning uten komma. Foreløpig ser vi dessverre kun at det er de samme klisjeene og fikseringene som går på autopilot.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.