Valget truer ikke EU

Ingress

Meninger

Europaparlamentet tegner til å bli ei livlig forsamling etter valget, men bare litt mer enn før. Sterke EU-kritikere på venstresida og en temmelig villstyrig flokk av EU-hatere og tvilere på ytre høyre har seilt fram på meningsmålingene. Men dette er ikke nok verken til å forrykke det politiske tyngdepunktet eller skape noe jordskjelv i denne EU-institusjonen som nå får økt makt.

De konservative ligger an til å bli størst med 217, foran sosialdemokratene med 201 og de liberale med 59 medlemmer, mens De Grønne seiler mot 44. I alt er dette 521 av 751 stemmer, 70 prosent. Tar man med venstresosialistene utgjør dette tre firedels flertall. Nær 400 millioner velgere i de 28 landene skal velge 751 utsendinger til parlamentet. Valget begynte i Storbritannia og Nederland i går og det er over når stemmestedene stenger i Italia søndag kveld. Venstresosialistene har fått vind i seilene, først og fremst fra Hellas, hvor Syriza med Alexis Tsipras i spissen, kan bli det største partiet. Med drøyt sju prosent oppslutning landene under ett ligger de an til 53 seter i salen. Dette er sterke kritikere av EU, men ikke motstandere. De vil ha et annerledes og solidarisk EU, som ikke driver folk ut i sosial nød med innsparinger.

Ytre høyre er et mer innfløkt landskap. Trolig blir det tre grupper til høyre for de konservative, som etter meningsmålingene kan få 149 av de 751 setene, altså nesten 20 prosent. Men disse partiene har en historie som hverandres verste fiender. Hvilken gruppe hvert enkelt av de nasjonale partiene ønsker å tilhøre, og hvor de får slippe inn, blir ikke klart før etterpå.De britiske konservative har brutt med de andre konservative og slått seg sammen med polske og andre tilhengere av et barbert EU. Marine Le Pen og Nasjonal Front, som kan bli størst i Frankrike, og Geert Wilders med Frihetspartiet, som kan bli nest størst i Nederland, forsøker å danne gruppe sammen med likesinnede i andre land. Da må de ha minst 25 representanter fra minst sju land, noe de kan klare. De ville ha med seg det britiske Uavhengighetspartiet, med Nigel Farage i spissen, som kan bli størst i øyriket. Men det endte i en krangel om antisemittisme og fyll.

Femstjernersbevegelsen under klovnen Beppe Grillo i Italia vil ikke være noe høyreparti, og kunne prøve seg hos De Grønne eller de liberale. Men stadig sterkere angrep mot EU gjør dem neppe velkomne der, så de kan de ende hos EU-haterne i gruppa til Farage. Mange fargerike fugler, mye kakling og mye hakking blir det nok. Det er saktens grunn til bekymring, men dette ryster ikke EU.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.