Valgets kval

Sjarmerende og morsom, men også stappfull av klisjeer.

FILM: Det meste er perfekt i Tom Vaughans komedie om å begynne på universitetet, oppleve kjærligheten, snu ryggen til gamle venner, lese døde forfattere, bruke palestinaskjerf, godta morens nye mann og å bli voksen. Litt for perfekt.

Derfor oppleves «Starter for 10» dessverre som en opphopning av ungdomsfilmklisjeer.


Kvalitetsmateriale


En: Soundtracket består blant annet av The Cures «In Between Days» og «Boys don{rsquo}t cry», Motorheads «Ace of Spades» og The Smiths «Please, let me get what I want».

Til tross for at ovennevnte låter udiskutabelt er kvalitetsmateriale som bringer skjulte følelser fram i de fleste, og selv om The Cures «Love Song», som også er sentral i filmen, kanskje er en av tidas beste kjærlighetslåter, er det å benytte dem alle i samme ungdomsfilm litt som å prøve å sjekke opp ei dame ved å sitere Shakespeare. Det er gjort mange ganger før, og det er å prøve i overkant hardt.


Vakler


To: Hovedpersonen, den britiske arbeiderklassegutten Brian, reiser fra sin gamle guttegjeng og til universitetsbyen. De gamle kameratene har ikke samme evner som ham og Brian splittes av to verdener - som etter hvert kolliderer på en litt for opplagt måte.

Tre: Romkameratene på studenthjemmet viser seg å være to «sprø fyrer med lav moral». Gjennom dem introduseres flittige Brian for studentlivet.

Fire: Kjærlighet oppstår og Brian vakler mellom den blonde baben og den smarte brunetten. Det endelige resultatet vil ikke overraske noen.


Sjarmerende


Ikke misforstå. «Starter for 10» er ikke noe makkverk av en film. Den er godt laget, sjarmerende og morsom. Skuespillerne kler rollefigurene sine, og alle som har reist hjemmefra for å begynne et nytt liv på universitetet vil lett kjenne seg igjen.

Samtidig er filmen laget før, den prøver litt for mye og vakler mellom ungdomsdrama og helsprø komedie. Resultatet er dessverre ikke annet enn en typisk amerikansk romantisk collegefilm, ikledd en litt smartere britisk sauedrakt. På det jevne altså.

Her er eksempler på hvorfor: